Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Bavljenje glazbom najbolji način za tjeranje dosade

07.09.2016. 22:00
Bavljenje glazbom najbolji način za tjeranje dosade


Klarinet, flauta ili oboa – jučer se u Osnovnoj glazbenoj školi Sv. Benedikta održavala audicija za nekoliko preostalih slobodnih mjesta namijenjenih učenicima trećih razreda općeobrazovnih osnovnih škola. Osim toga, škola je imala još nekoliko mjesta za upis u Predškolsku glazbenu skupinu, za učenike 1. i 2. razreda osnovnih škola.
Sam proces audicije bio je jednostavan. Bilo je potrebno otpjevati jednu pjesmicu nakon čega je uslijedilo kratko ispitivanje sposobnosti glazbenog sluha, memorije i ritma. To je već uhodan proces, no u školi Sv. Benedikta, kazuje ravnatelj igor Cecić, najviše vole upoznati djecu tijekom jedne godine u predškolskoj glazbenoj skupini, a odakle pristigne puno djece koja se odluče na upis u osnovnu glazbenu školu.
– Za predškolsku glazbenu skupinu nije potrebna nikakva glazbena audicija i tu se primaju svi zainteresirani. Tijekom tih godinu dana djeca se kroz pjesme, glazbene igre i brojalice igraju, što djelatnicima škole pomaže u preporukama za daljnje školovanje. Ukoliko se pojavi dijete koje nije išlo u predškolsku skupinu, prolazi se audicija kako bi se upisalo u prvi razred glazbene škole, pojasnio je Cecić, dodajući kako je interes za glazbenim obrazovanjem dosta velik, no ni djeca ni roditelji nisu još u potpunosti informirani što to znači glazbeno obrazovanje, tako da bi taj interes mogao biti i veći kada je u pitanju zadarsko područje. Naime, s pedagoške strane glazbeno obrazovanje je jako poželjno, istaknuo je.
– To je jedna vrlo jasno i stručno strukturirana aktivnost koja se provodi u slobodno vrijeme, u odnosu na osnovnu školu. Tog slobodnog vremena djeca koja se ne bave ničim drugim osim osnovnom školom imaju napretek. A najgori neprijatelj radoznalog djeteta je dosada. Ovo je jedan vrlo lijepi način tjeranja te dosade jer dijete kod nas mora biti stvarno aktivno, ne samo na nastavi koju pohađa, već i kod kuće kroz vježbanje, pojasnio je Cecić. Također, djeca koja polaze glazbenu školu od malena uče svoje slobodno vrijeme dobro organizirati i to im ostaje za cijeli život, dodao je. Uz sve to, znanstveno je dokazano da bavljenje glazbom jedna od jako rijetkih aktivnosti u kojoj su jednako aktivne obje strane mozga te se stvaraju se nove veze u mozgu.
– Kada se sve to nabroji to postaje jako dobar poziv za bavljenje glazbom u ovom jednom jako dobrom okruženju gdje se pazi i na odgoj i na formalno obrazovanje, poručio je ravnatelj Glazbene škole Sv. Benedikta.