Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ministru smo pokazali sve prednosti integriranog sveučilišta

07.09.2016. 22:00
Ministru smo pokazali sve prednosti integriranog sveučilišta


Tehnički ministar znanosti obrazovanja i sporta, prof. dr. sc. Predrag Šustar, dolazak u Zadar iskoristio je kako bi se pobliže upoznao s radom Sveučilišta u Zadru. Ministar je u ponedjeljak posjetio Studentski klub Božo Lerotić, menzu, Novi kampus, Studentski dom te zgradu sveučilišnih centara na Relji.
Odobreno sufinanciranje
– Nama je interes bio da se ministar na terenu uvjeri u vrijednost našeg Sveučilišta, jer se stvari uvijek bolje razumiju kada ih se izravno doživi, nego kroz papir, brošure i radne sastanke. Najvažnije nam je bilo objasniti projekt Novog kampusa, koji je nakon lanjskog idejnog rješenja sada u fazi izrade projekta. Ministar je bio vidno iznenađen kvalitetom onoga što smo prezentirali, a to potvrđuje i odluka da odobri njegovo sufinanciranje, kaže rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.
Svečani doček ministra i njegovih suradnika s kratkim programom i predstavljanjem sveučilišnih aktivnosti održan je u rektoratu, nakon čega je uslijedio posjet studentskom klubu Božo Lerotić, gdje su studenti imali priliku s ministrom popričati o aktualnim problemima i načinima njihova rješavanja. Nekoliko prigodnih skladbi izvela je sveučilišna a cappella grupa A.K.A. Crescendo. Ministar je potom u pratnji rektorice, prorektora i studenata posjetio i studentsku menzu, gdje mu je voditeljica poslovnog centra Sveučilišta u Zadru predstavila rad centra i studentske menze, u čiju se kvalitetu mogao i sam uvjeriti tijekom ručka.
– Svi su stali u red, uzeli svoje tacne i jeli studentsku hranu. Ministar je pojeo ručak i pohvalio ga, čak i komentirao drugima kako je oduševljen obrokom, kaže rektorica.
Ministru je u Novom kampusu predstavljan plan razvoja kampusa. Voditeljica Centra za studentski standard predstavila je aktivnosti centra nakon čega je ministar u pratnji svojih suradnika i članova Uprave Sveučilišta u Zadru posjetio Studentski dom. Razgledavanje je završeno u zgradi sveučilišnih centara na Relji, gdje je upriličen posjet Austrijskoj knjižnici Dr. Alois Mock, a zatim su djelatnici i student Odjela za geografiju održali prezentaciju o upotrebi geografskih informacijskih sustava u različitim sferama društvenog i gospodarskog života.
Protivljenje zabrani zapošljavanja
– Mislim da je ovaj posjet bio vrlo uspješan, jer smo ministru pokazali u kojem se smjeru sveučilište razvija i kako funkcionira integrirano sveučilište. Ljudi ne razumiju da je to prije svega najracionalnije sveučilište, jer imate jedne službe koje su informatizirane, umjesto da imate 25 jedinica gdje svaka ima svoju pravnu osobnost, svoju informatičku, pravnu i studentsku službu, računovodstvo… To je puno skuplji sistem. Zbog toga smo reagirali i iskazali protivljenje zabrani zapošljavanja koja je prije mjesec dana ponovno donesena. Ovakva ustanova ne smije koristiti riječ razvoj ako nema zapošljavanja, svaka kuna tu se višestruko isplati, ističe rektorica.
Ministar je i sam iskazao žaljenje što traje zabrana zapošljavanja, ali smatra da to neće trajati dugo.
– Mi nastavljamo živjeti razvojno, počevši od izgradnje Studentskog doma do razvoja novih programa i povećanja kvalitete u svakom smislu koje podrazumijeva visoko obrazovanje. Vlastitim sredstvima uspjeli smo reakreditirati sve studijske programe. Između ostaloga, iz vlastitih sredstava financiramo narudžbu pomorskog simulatora, vrijednog dva milijuna kuna. Riječ je o kapitalnoj investiciji, ali to je standard za studij pomorstva na najvišoj razini, s međunarodnom licencom, zaključuje Vican.