Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Otvorena praonica rublja za beskućnike

07.09.2016. 22:00
Otvorena praonica rublja za beskućnike


Kupnjom ovih perilica i sušilica dobili smo veliki prostor da možemo podignuti na veću razinu, našu uslugu. U ovoj praonici prat će se odjeća za naše beskućnike, tako da velike stvari nećemo nositi u javne praonice primjerice, deke i jorgane ćemo ovdje moći prati. Zahvaljujem Županiji što nam je to omogućila – rekla je jučer pomoćnica ravnatelja Caritasa Zadarske nadbiskupije Mirjana Tadić prigodom primopredaje tri perilice i dvije sušilice rublja koje je kupila Zadarska županija za potrebe korisnika zadarskog Caritasa.
Iz proračuna 25 tisuća kuna
Praonica je smještena u krugu zgrade Caritasa Zadarske nadbiskupije u neposrdenoj blizini Pučke kuhinje i prenoćišta za beskućnike. Perilice i sušilice su, kako se moglo čuti prilikom jučerašnje primopredaje, visokog energetskog razreda, a Županija je u tu svrhu iz svog proračuna izdvojila 25.246,25 kuna.
Mirjana Tadić je još dodala kako Caritas ima i program kućne njege, a u tom je programu i oko 50-ak korisnika – starih i nemoćnih kojima će se također, moći pružiti usluga pranja odjeće i ostalog što je za pranje.
Župan Stipe Zrilić koji je jučer i sam nazočio primporedaji, rekao je kako je posao svih u javnom sektoru kao i gospodarstvenika, učiniti društvo što razvijenijim i uspješnijim, ali je isto tako naglasio kako nigdje u svijetu pa tako ni kod nas, stanje nije idealno te da nažalost, uvijek postoje oni koji su potrebiti i potrebna im je pomoć zajednice.
Obveza je pomoći
– Stoga je dobro da postoje organizacije kao što je Caritas koji je na neki način glas siromašnih i potrebitih i koji podižu naše razine solidarnosti i humanosti na neku veću stepenicu kako bi se ispravile nepravde koje su se dogodile mnogim ljudima. Zadarska županija i Grad Zadar pomažu Caritasu u svim njihovim aktivnostima, pa je tako bilo i ovaj put. Nama je obveza pomoći kako bi bili pravednije i humanije društvo. Nisu to velika sredstva, ali ove perilice i sušilice su bile potrebne Caritasu i svim ljudima o kojima Caritas skrbi. Uz pomoć institucija – Centra za socijalnu skrb, Caritasa pod čijim je okriljem i Pučka kuhinja i prenoćište i razni drugi programi pomoći, naša je misija biti što bolje i pravednije društvo – zaključio je zadarski župan Stipe Zrilić dodajući, da Zadarska županija kontinuirano pokušava podignuti gospodarski rast, a time i ukupno socijalno stanje te pomoći svim socijalno ugroženim ljudima na zadarskom podučju.
Primopredaji je jučer nazočio i dožupan Božidar Longin, ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije don Ivica Jurišić, šefica financija Grada Zadra Grozdana Perić te nekolicina ravnatelja i djelatnika zadarskih socijalnih ustanova.