Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Bandić je došao kao prijatelj, a ne kao predsjednički kandidat

Autor: Marija Knežević

07.10.2009. 22:00
Bandić je došao kao prijatelj, a ne kao predsjednički kandidat

Foto: Velimir BRKIĆ



Milan me nazvao i pitao može li doći. Sa zaručnicima sam baš imao pauzu pa sam rekao da može i ubrzo su stigli on i Romano Segarić, priča don Emil dodajući kako se on i Bandić poznaju dugi niz godina i to zahvaljujući zajedničkom članstvu u Družbi braće hrvatskog zmaja


Neslužbeni kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prošli je petak posjetio Pakoštane i zadarsku četvrt Puntamiku. U Pakoštanima, rodnom mjestu generala Gotovine, Bandić je kao jedini pozvani političar sudjelovao na misi i molitvi krunice za sve branitelje i hrvatske generale u Haagu, odnosno za “nevino utamničene hrvatske generale”. Nakon toga se, bez medija i popratne pompe, uputio na Puntamiku kod svog prijatelja Emila Bilavera, župnika crkve Bezgrešnog začeća BDM na Puntamici. Don Emil je tada taman održavao svoj uobičajeni tečaj za zaručnike.
– Milan me nazvao i pitao može li doći. Sa zaručnicima sam baš imao pauzu pa sam rekao da može i ubrzo su stigli on i Romano Segarić, priča don Emil dodajući kako se on i Bandić poznaju dugi niz godina i to zahvaljujući zajedničkom članstvu u Družbi braće hrvatskog zmaja. Bandić po dolasku u župu nije propustio upoznavanje sa zaručnicima na tečaju.
Rekao im je da je i on u braku, ali da rijetko viđa svoju suprugu budući se ustaje u 5 ujutro, trči i zatim radi cijeli dan te se kući vraća tek u ponoć.
– Spomenuo je kako je u Zagrebu kum bio 150 puta, a ako nekom od njih zatreba, bez problema će pristati. No, svi oni već imaju kumove, kazao je Bilaver.
Na pitanje kako to da je primio posjet člana stranke koja se ne protivi abortusu, umjetnoj oplodnji i istospolnim vezama, Bilaver je odgovorio:
– Kod Družbe braće hrvatskoj zmaja ne radi se o stranci. Kod nas je pravilo da se ne razgovara o Bogu i o politici. Podrazumijeva se da je svaki član naše Družbe Hrvat i katolik i to je dovoljno.
Ipak, članak 6. Družbe braće hrvatskog zmaja kaže:
„Družba okuplja kulturne, društvene, znanstvene i gospodarske djelatnike bez obzira na podrijetlo, društveni položaj, zanimanje, svjetonazor, vjeroispovijest, političko uvjerenje ili stranačko opredjeljenje, koji se ponose hrvatskim narodom i svojom domovinom Hrvatskom te su spremni složno i predano raditi na jačanju narodne svijesti i narodnoga bitka”, stoji na službenoj web-stranici.
– O politici ne raspravljamo, mi smo dobri prijatelji, kazao je don Emil Bilaver, dodajući kako ne planira slične susrete s ostalim predsjedničkim kandidatima, „jer niti ovaj nije bio takvog karaktera, budući Bandić nije službeno objavio kandidaturu”.