Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Gulan: U Galovcu smo krenuli od nule

07.10.2011. 22:00
Gulan: U Galovcu smo krenuli od nule


Žitelji ravnokotarske samostalne općine Galovac u petak su prisjećanjem na poginule hrvatske vitezove, otvaranjem novog poštanskog ureda i prigodnom svečanošću u atriju OŠ Galovac obilježili Dan općine koji se inače proslavlja u povodu njihovog nebeskog zaštitnika Sv. Mihovila, 29. rujna.
Na ovim manifestacijama nisu nazočili članovi HSS-a, većinske stranke u Općinskom vijeću. Podsjetimo, na izvanrednim izborima u mjesecu srpnja protekle godine zbog poznatog slučaja Slavko Šare, za novog načelnika Galovca izabran je Marin Gulan (HDZ), a zamjenik je njegov stranački kolega Rafael Burčul. Njih podupiru općinske stranke HNS i HSU. Međutim, u Općinskom vijeću sa šest vijećnika većinu ima HSS čiji predsjednik Petar Burčul predsjeda Vijećem, dok koalicija HDZ-HNS-HSU ima nedostatnih pet vijećnika.
Nakon početne suradnje s HSS-om ova većinska politička stranka u Vijeću se prije nekoliko mjeseci, odmah nakon oslobađajuće presude bivšem načelniku Slavku Šari (HSS) na Županijskom sudu u Zadru zbog općinskog financijskog poslovanja u 2002. godine, jednostavno odmetnula. Ni po koju cijenu ne želi suradnju, jedno se prije sjednice dogovori a drugo se nažalost provodi na sjednicama dovodeći pritom Galovac u političku krizu, pat poziciju, istaknuo je najstariji općinski vijećnik Nedjeljko Vujević (HSU), predsjednik kluba vijećnika HDZ-HSU koji je otvorio svečanost u galovačkoj školi.
Na svečanosti u dupkom punom školskom atriju su nazočili brojni uglednici, gosti i uzvanici koje je predvodio ministar Božidar Kalmeta te predstojnik Ureda državne uprave u Zadru Davor Valčić, župan Stipe Zrilić sa suradnicima, zadarski dogradonačelnik Darko Kasap, brojni načelnici, predstavnici braniteljskih udruga i drugi. Četiri zadarska HDZ-ova saborska zastupnika zbog redovne sjednice Hrvatskog sabora poslali su telegram sa čestitkama i podrškom.
– Načelničku dužnost sam prije godinu dana preuzeo u domeni znanstvene fantastike, doslovno u kaosu, bez službenih prostorija, telefona, bez primopredaje dužnosti. Ni pečat načelnika nije vraćen, ništa nije bilo. Bez dokumentacije, blokiran račun, nije se znalo financijsko stanje i od tada poštar gotovo svaki dan donosi nova i nova sudska rješenja o financijskim potraživanjima brojnih vjerovnika, navodio je načelnik Marin Gulan s jednogodišnjim stažem.
Usprkos tome što je posljednjih mjeseci na sjednici OV-a čak tri puta nisu prošle Izmjene i dopune općinskog proračuna Općina kojoj je prije godinu, godinu i pol predviđalo automatsko gašenje, moglo bi se reći, čvrsto stoji na nogama.
– Iako sam počeo raditi iz ničega u ovih godinu dana smo postigli puno. Uredili smo općinske prostorije u staroj školi, pronašli grb, posudili stolice, uključili telefon i internet, uredili smo općinsku vijećnicu. Osnovali smo jedinstveni upravni odjel, zahvaljujući razumijevanju vjerovnika odblokiran je račun, na ulazu u Galovac napravljena je tabela dobrodošlice. Postavili smo autobusne nastrešnice, asfaltirali kilometar puta, izgradili ogradni školski zid, podupiremo udruge, oživili smo nogometni klub s tri selekcije, po prvi puta organizirali akciju darivanja krvi, započeli s iskopom novih grobnica, nabrajao je Gulan.
Općina je učinila sve radnje da teren za budući dječji vrtić na površini od 10.500 metara čeetvornih bude u potpunom općinskom vlasništvu.
– Projekt je gotov i zahvaljujući ministru Kalmeti pred početkom smo radova. Istovremeno smo sa Županijskim uredom za ceste potpisali ugovor od 100.000 kuna za kompletno prometno uređenje opasnog Čakarunovog zavoja. Mještani su besplatno ustupili zemljište. Za sanaciju crkve dobili smo donaciju od 100.000 kuna, zaključio je Marin Gulan pošto je pozdravio, kaže, “najboljeg ministra na svitu Kalmetu” te pozvao sve općinske vijećnike na zajednički rad.
Prigodnim riječima nazočnim se obratio župan Stipe Zrilić s porukom: Neka progledaju svi koji još nisu progledali.
– Opterećen raznim spletkama, podmetanjima i čakulama Galovac je ovih godina stagnirao. Načelnik Gulan je uzeo u ruke nemoguću situaciju i ima potpunu potporu mene osobno, župana Zrilića i predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor. Uz jedinstvo ljudi i povjerenje, mladi i obrazovani načelnik s vidno puno energije i elana će sigurno uspjeti. Glavu gore načelniče, u 12 ili 13 mjeseci si zaista puno toga napravio, poručio je ministar Kalmeta.
– Nakon nove pošte izgradit ćeš i “vrtlić”, kako ovdje kažu za dječji vrtić. Ušao je u međunarodni program Europske investicijske banke i Vlade Republike Hrvatske. Iako ništa ne pada iz neba u prvim godinama novog četverogodišnjeg mandata izgradit ćemo i školsku sportsku dvoranu. Mi u HDZ-u što obećamo to i ostvarujemo zato ne nasjedate obećanjima onih koje ovdje vidite tek od izbora do izbora, Kalmetine su poruke.
U prigodnom programu nastupio je KUD Sv. Mihovil i pjesnik Branko Čakarun. Voditeljica programa bila je mlada moderatorica i glumica Jelena Karoglan
Prethodno se svečano otvorio novi poštanski ured dok su se na mjesnom groblju kod Središnjeg križa na osobito dojmljiv i dostojanstveni način položili vijenci i zapalile svijeće. Poginulim hrvatskim vitezovima se poklonila Županija, Općina, županijska Udruga udovica predsjednice Anite Šare, PU zadarska i drugi. Molitvu odrješenja je predvodio župnik don Stanislaw Wielinski.


 POVIJESNI POŠTANSKI URED


Po prvi puta u svojoj povijesti Galovac je dobio svoju poštu. Zadnja pošta dosad je bila Zemunik Donji, a Hrvatska pošta javnosti je predstavila novi poštanski ured na katu tzv. stare škole, tik uz novouređene prostorije Općine Galovac. Prigodno slovo je održao načelnik Marin Gulan dok je obred blagoslova predvodio župnik don Stanislaw. Nakon prigodnog programa mjesnog KUD-a Sv. Mihovil ured je u ime Hrvatske pošte svečano otvorila izvršna direktorica Divizije mreža Marijana Miličević koja je simbolično ključ ureda predala voditeljici ureda Ivani Knežević. Novi poštanski ured, 1.140 u Hrvatskoj je organiziran, istaknula je Miličević, prema najsuvremenijim poštanskim standardima. U uredu su dostupne sve poštanske i financijske usluge te bogata ponuda maloprodajnog asortimana Hrvatske pošte.




 NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO BRANKU ČAKARUNU


Nagrada općine za životno djelo za postignuća i doprinos u razvoju kulturnog i društvenog života dodijeljena je galovačkom učitelju i pjesniku Branku Čakarunu. Nagrade općine dodijeljene su veslaču Mili Čakarunu, ravnatelju OŠ Galovac Josipu Lučiću, KUD-u Sv. Mihovil, bojovniku Ahmetu Avdiću i posthumno Milivoju Burčulu Lući. U ime nagrađenih toplim riječima su se zahvalili Branko Čakarun i Ahmet Avdić.


 BAKA DANICA OPJEVALA KALMETU


“Gospe draga, na svemu ti hvala, Kalmetu si nam za ministra dala. Draga Gospe uzdamo se ute da ministru Kalmeti blagosloviš pute. Draga Gospe, Kalmeti pomozi jer on uvik desnom stranom vozi. Božidare, velika ti hvala, tebe vole naša srca mala…”, zaorila je Danica Smolić Ročak, legendarna voditeljica KUD-ova iz Debeljaka i Galovca, a onda iz još dvadesetak grla članova KUD-a Sv. Mihovil na svečanosti otvaranja poštanskog ureda Nove stihove posvećene vidno zadovoljnom ministru Božidaru Kalmeti vitalna baka Danica je ispjevala i na svečanosti u galovačkoj školi.