Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Apel prometne policije uoči Martinja

Autor: Minja Gugić

07.11.2008. 23:00
Apel prometne policije uoči Martinja

Foto: Mario PADELIN



Tijekom ovog vikenda te tijekom dva radna dana nakon vikenda, kada se i na našem području očekuje povećan broj sudionika u prometu u povodu obilježavanja blagdana Svetog Martina, PU zadarska najvaljuje pojačani nadzor svih sudionika u prometu, a posebice vozača – stoji u priopćenju zadarske policije koje je jučer odaslano svim zadarskim redakcijama.
U priopćenju nadalje stoji kako će se pojačana kontrola prometa obavljati na području cijele Policijske uprave, a poglavito na mjestima na kojima su se događale teške prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola.
Prema informaciji policije, statistički pokazatelji stanja sigurnosti cestovnog prometa za prvih deset mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ukazuju na to da stanje sigurnosti još uvijek nije u potpunosti zadovoljavajuće, što se očituje u povećanom broju prometnih nesreća koje su za posljedicu imale i povećani broj stradalih, dok je relativno manji broj poginulih u prometnim nesrećama.
Analiza uzroka prometnih nesreća uvijek potvrđuje činjenicu da je alkohol i dalje dominantan problem, naročito izražen u vrijeme blagdana i vikenda te da se kao najčešći sudionici, odnosno prouzročitelji nesreća, pojavljuju mladi vozači i to ne samo po godinama starosti, već i po vozačkom stažu.
Tako je u prvih deset mjeseci ove godine zabilježeno 368 prometnih nesreća, u kojima je najmanje jedan od sudionika bio pod utjecajem alkohola, a nesreće su imale za posljedicu 83 lakše, 33 teško ozlijeđene osobe, dok je pet osoba smrtno stradalo.
Zbog vožnje pod utjecajem alkohola u prvih deset mjeseci ove godine, oduzeto je sveukupno 1.056 vozačkih dozvola.
Na kraju priopćenja iz PU zadarske, mole se svi sudionici u prometu, a osobito vozači da u vrijeme proslave Martinja ne sjedaju za upravljač ukoliko su pili, već da koriste javni gradski prijevoz ili da vozilo daju na upravljanje osobama koje nisu konzumirale alkoholna pića.
Takvim postupkom mogle bi se izbjeći tragične posljedice – kaže se na kraju priopćenja PU zadarske.