Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Novi borbeni zrakoplovi bit će smješteni u zemuničkoj vojarni

Autor: Siniša Klarica

07.11.2008. 23:00
Novi borbeni zrakoplovi bit će smješteni u zemuničkoj vojarni

Foto: Adam VIDAS



Na području Vojarne Zemunik Donji od 20. listopada do 20. studenog provodi se protupožarna vježba Plamen 2008. U okviru te vježbe,uređuju se, prema standardima NATO-a, objekti i dio infrastrukture vojarne. Oko 60 pripadnika OS RH uključeno je u ovu vježbz z kojoj sudjeluju i ugovorne civilne tvrtke, a o svemu tome jučer je u prezentaciju u zapovjedništvu vojarne održao zapovjednik vježebe brigadir Miroslav Kovač.
U okviru vježbe uredit će se tzv. Objekt 170 na samom ulazu u vojarnu i pripadajuća nadzorna postaja. Postojeća ograda oko baze će se srušiti i postaviti nova 3.000 metara duga zaštitna ograda visine preko 2 metra. Nešto kasnije, trebalo bi se postaviti ukupno 7.000 m ograde u skladu s NATO standardima.
 –   Postojećim eksponatima na ulazu u vojarnu dodat će se još dva aviona Kraguj i Galeb, te stari helikopter Mi8. Tako ćemo s postojećim eksponatima, koji će se prebojati, imati svojevrsan muzej od ulaza u vojarnu pa sve do zgrade zapovjedništva. Tako više nećemo morati odvoziti goste do stajanke gdje dolazi u pitanje i sugurnost, rekao je između ostalog brig. Kovač.
U sklopu vježbovnih aktivnosti za koje je MORH izdvojio oko 2 milijuna kuna uredit će se pomoćni ulaz u vojarnu, javna rasvjeta i odlagalište bio-otpada. Brigadir Kovač je potvrdio da se vojarna Zemunik tretira kao perspektivni objekt OS RH i kao takav bit će pripremljen za određenu razinu pružanja usluge avionima NATO-a. Međutim, kaže Kovač, Zemunik neće postati klasična NATO-baza na kojoj će bazirati veći broj borbenih zrakoplova. Kovač nije htio potvrditi da će uskoro doći do produljenja glavne, vojne piste kojom se služe i civilni zrakoplovi, ali je rekao da će se za novu NATO ulogu Zemunika, morati pripremiti i ljudstvo baze. Znači li to da će doći do novog zapošljavanja, Kovač nije odgovorio dodajući da će se jedan dio kadra morati preobučiti za prihvat NATO zrakoplova. Zapovjednik Zemunika potvrdio je da će se stara zgrada vojnog kontrolnog tornja najvjerojatnije rušiti, ali da će se uskoro graditi jedan hangar za potrebe protupožarne eskadrile i prihvat novonabavljenih kanadera. Također, ići će se na proširenje stajanke koju koristi ista eksadrila jer je u bazu u međuvremenu prispjelo čak deset novih zrakoplova. Ipak, kaže Kovač, to nije onaj broj zrakoplova koji je bazirao prije rata, ali Zemunik svojom površinom spada u veće zrakoplovne baze u nas.
Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji, potvrđeno je da će se Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ove godine, točnije 12. prosinca, održati u Vojarni Zemunik. Također je rečeno da će novi borbeni zrakoplovi biti smješteni upravo u Zemuniku.