Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Na festival s čakavskom pjesmom dalmatinskog melosa

07.11.2010. 23:00
Na festival s čakavskom pjesmom dalmatinskog melosa


Zadarska grupa Banana se jedina može pohvaliti da će na Festivalu zabavne glazbe Zadar 2010. godine nastupiti u obje natjecateljske večeri. Prvu večer nastupiti će samostalno sa skladbom “Ni mi ža”. Pjesmu je napisao Ante Sikirić, dok je za aranžman odgovoran Željko Dukić. Pjesma je snimana i u zadarskom studiju:
– Željeli smo da sve bude zadarsko, jer naposljetku, pjesma će se i izvesti na Zadarskom festivalu koji opet kreće, kazuje pjevačica Gordana Seko. Inače, Ante Sikirić je potpisnik još jedne pjesme za grupu Bananu koja se zove “Ne griši dušu” i to su jedine dvije pjesme koju je ovaj pjesnik napisao za ženski vokal.
– Pjesma je upravo onakva kakva bi trebala biti za prvu večer festivala. Na čakavštini je i dalmatinskog je melosa, onakvog kakvog više nema, pojašnjava.
S Antom Sikirićem grupa bi željela nastaviti suradnju i na svom sljedećem CD-u koji bi svjetlo dana trebao ugledati kroz godinu dana, petnaestak godina od njihovog posljednjeg izdanog albuma. Naime, svoj prvi album grupa Banana je izdala 1990. za Suzy records. Drugi je snimljen 1994. godine za Croatia records.
– Devedeseta je krenula fantastično, no onda se dogodio rat. Mi se nismo tada htjeli micati iz Zadra, a tu se i nije moglo previše napraviti tada po pitanju glazbe. No, tada smo dobili ponudu za suradnju s mladim splitskim pjevačem, koji je i danas popularan i s kime suradnja traje i danas. Mislim da nismo pogriješili, prepričava Gordana početke suradnje s Draženom Zečićem.
Ipak, to ih nije spriječilo da i sami imaju samostalne projekte, pa su se tako na nekadašnjem “Zadarfestu” predstavili s pjesmom “Ne griši dušu”, a prije dvije godine snimili su i duet s Mladenom Grdovićem. No, dugogodišnja plodna suradnja s Draženom Zečićem ovoj zadarskoj grupi otvorila je putove do svoje vlastite stalne publike koju sada, osim u Hrvatskoj, imaju i Sloveniji. Kroz godinu u planu je i izdavanje CD-a koji će sadržavati neke njihove već poznate pjesme, ali i neke nove:
– Smatramo da bi to moglo biti vrilo dobro. Steklo se tržište, a imamo i potporu svog menadžera i izdavačke kuće Scardona, zaključuje Gordana.
Drugu festivalsku večer nastupit će s Draženom Zečićem u duetu s pjesmom “Živi danas”.
– Iako je Dražen odbio sve festivale ove godine, zamolili smo ga da dođe i da potporu budući da festival ponovno kreće. No, nije ga bilo lako nagovoriti, pojašnjava Mihovil Seko.
Osim što su stalni prateći bend Dražena Zečića, surađuju s njime i na njegovim albumima, a vezuje ih i mnoštvo zajedničkih uspomena.
– Prije i između nastupa vrijeme kratimo s briškulom i trešetom, jer svi smo Dalmatinci. Naravno, uvijek pobjeđuje Dražen jer je on šef, kazuje Gorana. Na upit dosadi li mu kada, odgovara: “Nikako! A i mi smo navikli gubiti”. (smijeh)
Uz igranje briškule, tu je skupljanje različitih plišanih životinja koje svako malo dolijeću na binu tijekom nastupa:
– Njegova žena ima cijelu sobu prepunu plišanih zečića, medvjedića, pa i onih ruža koje se razmotaju u gaćice. Posljednji koncert kada smo gostovali s Jelenom Rozgom jedan dečko se uspio popeti na binu, zagrliti s Draženom te potom baciti se u publiku. To je tako često. Koncerti nam traju otprilike dva i pol sata, no prođu u trenutak, zaključuju članovi grupe.


Četvrt stoljeća grupe Banana


Grupa Banana postoji već dvadeset i pet godina, no današnja postava koju čine Mihovil Seko, Gordana Seko, Marin Seko, Dario Rudić, i Ante Plavčić zajedno su sedam godina. Godišta su različita, od 19 pa do 50 godina, no uigranosti ne nedostaje.
– Još uvijek nema međugeneracijskog jaza. Ako se on i počne javljati, ugušimo ga, kroz smjeh govori Gordana te dodaje kako se četvoro iz benda ponašaju kao djeca, dok je jedan uvijek ozbiljan i trenira strogoću.
– On je naš Gargamel, zaključuje Gordana, misleći pritom na najstarijeg i najdugovječnijeg člana grupe Mihovila Seku.