Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Optuženi: Tražim od vas samo još jednu životnu priliku

07.11.2010. 23:00
Optuženi: Tražim od vas samo još jednu životnu priliku


Riječ je o događaju od 25. rujna 2005. godine. Nakon veće količine ispijenih piva, optuženi Šošić i Dragan Tavić su se posvađali, a onda ga je Šošić ubo nožem duljine 13-cm u leđa. Tavić je zbrinut u gospićkoj bolnici


Robert Šošić (33) rodom iz Travnika u BiH po treći  jeput sjeo na optuženičku klupu Županijskog suda u Zadru zbog optužbe kojom se tereti za pokušaj ubojstva Dragana Tavića 25. rujna prije pet godina u Gračacu.
Naime, Vrhovni je sud dva puta ukinuo presudu i zatražio ponavljanje sudskog postupka zbog pravne kvalifikacije kaznenog djela jer je Šošić oba puta bio osuđen za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda, a ne za pokušaj ubojstva kako mu to tužiteljstvo stavlja na teret. Tako je prvi puta bio nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam, a drugi puta na zatvorsku kaznu u trajanju od deset mjeseci. No, tužiteljstvo ne odustaje od svoje pravne kvalifikacije. Šošić je, prema optužnici, toga dana nešto prije ponoći u kafiću „Zlatna potkova” nakon svađe s Draganom Tavićem, a s kojim je prethodno popio veću količinu piva, izašao po kuhinjski nož i vratio se u kafić te iznenada i neočekivano Taviću s leđa zadao dva uboda, jedan u lijevu stranu leđa ispod plećke te drugi u stražnji dio lijeve nadlaktice. Nakon što je lakše ozlijeđen, Taviću je pružena hitna liječnička pomoć u Općoj bolnici u Gospiću.
Na sudu se ovaj put nije pojavio Dragan Tavić, a Šošić je u svojoj obrani ponovio kako Tavića nije poznavao od ranije te da te noći između njih dvojice nije bilo sukoba, već je došlo do “podbadanja”.
– Nakon veće količine ispijenog alkohola, odlučili smo se potući vani. On je mene prvi počeo tući. Udario me u glavu, a onda sam ja njega nožem. Nisam ga htio ubiti, ni raniti. Dogodilo se to što se dogodilo i iskreno mi je žao. Stalno se i danas pitam što mi je sve to trebalo, ali iz ove kože ne mogu i moram proći kroz ovu noćnu moru. Imam suprugu i dvoje djece, a imao sam i stalno zaposlenje koje sam izgubio u vrijeme suđenja 2007.godine. Sada povremeno radim kao drvosječa i na taj način prehranjujem obitelj. Od 2006. godine ne pijem. Tražim od vas samo još jednu životnu priliku da nastavim i dalje normalan obiteljski život – rekao je među ostalim u svojoj obrani optuženi Robert Šošić.
Njemu je naime, kobne večeri izmjereno 2,28 promila alkohola u krvi, a stručnjaci koji su ga psihijatrijski vještačili su zaključili da je bio u teško pijanom stanju i samim tim smanjeno ubrojiv. Tavića je ubo nožem duljine ošrice 13-tak centimetara.
Dokazni postupak je okončan završnim govorima tužitelja Slobodana Denone i Šošićevog branitelja po službenoj dužnosti, odvjetnika Miše Papića iz Zadra.
Sudsko vijeće kojim sada predsjeda Dijana Grancarić, presudu će izreći u srijedu.