Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Plan je da Zadar ugosti dio finalnih natjecanja

07.11.2010. 23:00
Plan je da Zadar ugosti  dio finalnih natjecanja


Želja nam je jačanje suradnje s jedinicama lokalne samouprave, odnosno njeno podizanje na višu razinu. Do sada je Split bio jedini domaćin finalnog dijela igara, no kako se Igre iz godine u godinu razvijaju, a tendencija je širenje na cijelu regiju, planirali smo da Zadar preuzme dio finalnih natjecanja te da na taj način doprinese još kvalitetnijoj organizaciji
U Zadar smo došli s ciljem da projekt Sportskih igara mladih predstavimo čelnim ljudima Grada Zadra i Zadarske županije, gradonačelniku Zvonimiru Vrančiću i županu Stipi Zriliću. Želja nam je jačanje suradnje s jedinicama lokalne samouprave, odnosno njeno podizanje na višu razinu. Do sada je Split bio jedini domaćin finalnog dijela igara, no kako se Igre iz godine u godinu razvijaju, a tendencija je širenje na cijelu regiju, planirali smo da Zadar preuzme dio finalnih natjecanja te da na taj način doprinese još kvalitetnijoj organizaciji – razloge jučerašnjeg posjeta Zadru obrazložio je Tihomir Gudić, izvršni direktor Sportskih igara mladih i predvodnik tročlane delegacije u čijem su se sastavu našli direktor natjecanja Dušan Januzović i glavni koordinator SIM Ivan Pavić.
Spomenuta je manifestacija u proteklih 14 godina izrasla u najveću amatersku sportsku priredbu u ovom dijelu Europe. Broj mladih sportaša, sudionika SIM, u konstantnom je porastu, a ove je godine dosegao rekordnu brojku od 51.350 natjecatelja osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta iz cijele Hrvatske.
– Svake godine bilježimo rast, a već sljedeće planiramo Igre proširiti i na države bivše Jugoslavije, što bi značilo još veću masovnost – istaknuo je Gudić kojeg smo upitali i kakav je na bio odaziv Zadrana na posljednjim Igrama.
– Ove je godine na Igrama nastupilo 2.837 sportaša iz Zadra, a 420 našlo ih se u završnici. Nadam se da će ta brojka u budućnosti samo rasti, a to je ujedno i jedan od razloga našeg posjeta, rekao je Gudić i potom dodao:
– Kada spominjemo Zadar, moram iskoristiti priliku i zahvaliti Josipu Miočiću – našem koordinatoru za Zadarsku županiju, koji je napravio zaista sjajan posao u organizaciji preliminarne faze natjecanja.
S obzirom na zavidnu ekspanziju Igara, gdje ih vidite u bližoj budućnosti? Recimo, kroz pet, šest godina?
– U narednih pet godina želimo se proširiti na regiju. Ideja nam ne nedostaje, imamo veliku perspektivu i odličan tim s vizijom da planove pretočimo u realnost. Što će se zapravo dogoditi, to samo Bog zna, međutim, sigurno je da smo na dobrom putu – zaključio je Gudić.


Impresivan popis ambasadora


Poduža je lista svjetskih sportskih organizacija, sportaša i osoba iz javnog i političkog života koji pružaju podršku Sportskim igrama mladih. Neka od najzvučnijih imena su: Franz Beckenbauer, Sven Goran Eriksson, Oli Rehn, Hannes Swoboda, David Richards (predsjednik engleske Premijer lige), David Beckham, Slaven Bilić, Rade Šerbedžija…




Jučer, danas, sutra


Sportske igre mladih osnovane su 1996. i u svojim su počecima zamišljene kao natjecanje u malom nogometu za djecu i mlade grada Splita. Već sljedeće godine odvijaju se u sedam sportskih disciplina, a uskoro dobivaju pokroviteljstvo IOC-a i sadašnji naziv. Paralelno s razvojem SIM u Hrvatskoj razvila se i ideja širenja projekta na zemlje u regiji. Tako su se posljednje tri godine, kao prethodnica regionalizacije Igara, organizirali Međunarodni dani, a okupili su velik broj sudionika iz susjednih zemalja. Nakon susreta predstavnika Organizacijskog odbora s predsjednicima Republike Srbije i Republike Slovenije, Borisom Tadićem i Borutom Pahorom, u projekt se aktivnije uključila Europska Unija i Oli Rehn, njen povjerenik za proširenje. Na 14. po redu SIM nastupio je rekordan broj djece (51 350) koja su svoje vještine demonstrirala kroz 10 sportova i tri kategorije. U budućnosti, ističu organizatori, SIM će sigurno rasti.