Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Narodni muzej dolazi bliže građanima

07.11.2011. 23:00
Narodni muzej dolazi bliže građanima


Četverokuka je prepoznatljiv simbol baštine ovog kraja, a Narodni muzej nizom aktivnosti želi oteti ovu baštinu zubu vremena


U Gradskoj straži jučer su počele radionice izrade četverokuke za obrtnike sa zadarskog područja. Radionice će se održavati do četvrtka svakog dana u 16 sati, a radi se o zajedničkom projektu Narodnog muzeja Zadar i Udruženjem obrtnika pri zadarskoj Obrtničkoj komori koji financira Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.
Na radionici se okupilo desetak zadarskih obrtnica.
– Nadam se da ćete ovo znanje primijeniti u svom proizvodu i komercijalizirati ga. Ovo je samo početak. Imat ćemo i radionice pletenja boca za Maraschino, a na kraju ćete dobiti certifikat i vaš rad ćemo prezentirati u maloj brošuri, rekla je obrtnicama Renata Marušić, tajnica Udruženja obrtnika.
Radionicu vodi Marija Vrkić Žuvanić, autorica knjige “Četverokuka” koju je izdao Narodni muzej Zadar u cilju očuvanja i promocije tog starog veza s narodne nošnje Sjeverne Dalmacije. Kako kaže Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, razne radionice u Narodnom muzeju će biti sve češće, a nastojat će se za tu namjenu urediti jednu prostoriju u Kneževoj palači.
– Četverokuka je prepoznatljiv simbol baštine ovog kraja. Narodni muzej nizom aktivnosti želi oteti ovu baštinu zubu vremena, a nadam se da ćete i vi tome doprinijeti, primjenjujući stečena znanja u svojoj ponudi, a tako i u turističkoj ponudi, rekla je Peroš, zahvalivši Udruženju obrtnika, zatim Mladenu Malti, predsjedniku Ceha trgovaca te kustosima Narodnog muzeja Branimiru Jeleniću i Jasminki Lulić Štorić.
Ove radionice su samo nastavak oživljavanja četverokuke. Osim izdavanja knjige, četverokuka se nastojala približiti ljudima i na prezentacijama koje su se prošlog ljeta održavale na Narodnom trgu, na Noći punog miseca i u Turističkom naselju Zaton, gdje su se za ovaj stari vez zainteresirali i brojni strani turisti.
– Na Noći punog miseca je ove godine prvi put sudjelovala jedna kulturna institucija. S obzirom da je to festival kulture, običaja i hrvatske baštine, Narodni muzej je našao svoje zasluženo mjesto na toj manifestaciji, demonstrirajući filcanje vune, iško lončarstvo i vezenje četverokuke, govori Peroš.
Ovo je samo jedan od načina na koji se Narodni muzej želi otvoriti prema građanima.
– Prošli tjedan su naši djelatnici krenuli po školama na zadarskom području prezentirati djelatnost Narodnog muzeja. Imali smo i izložbu radova učenika OŠ Krune Krstića, koje su radili na Fontani u Arbanasima. Uskoro ćemo imati izložbu slika raznih autora, koja je u vlasništvu Doma za odgoj djece i mladeži pa će sredstva od prodaje slika ići za potrebe Doma, kaže Peroš.
U povodu velikog 180. jubileja koji Narodni muzej Zadar obilježava sljedeće godine, kako najavljuje Peroš, pokrenut će se inicijativa “Narodni muzej dolazi k vama” u cilju otvaranja muzeja prema vani.
Narodni muzej Zadar će nizom aktivnosti obilježiti i Dan grada Zadra. Danas se u Gradskoj loži otvara izložba “Hrvatski pravednici” o ljudima koji su nesebično riskirali živote da bi spasili Židove u Drugom svjetskom ratu. Nakon pravednika u Gradsku ložu dolaze umjetnici, to jest Godišnja izložba Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a nakon toga će Hrvatsko filatelističko društvo Zadar izložiti marke sa zadarskim motivima i Crni peni – prvu poštansku marku na svijetu.


Korak bliže osnivanju Pomorskog muzeja




Renata Peroš je otkrila da će dio starog zadarskog mosta, koji je bombardiran 1944. godine, a izronjen iz uvale Jazine ovog vikenda, postati eksponat Narodnog muzeja Zadar.
– Prvi put smo sudjelovali na manifestaciji Zadar more i sretni smo što je završila upravo na ovaj način, da Narodni muzej postaje bogatiji za jedan vrijedan eksponat. Dio mosta prvo ide na desalinizaciju i postat će stalni eksponat Narodnog muzeja Zadar, to jest njegovog budućeg odjela – Pomorskog muzeja, govori Peroš, dodajući da su korak bliže osnivanju tog dugo željenog muzeja u gradu s velikom pomorskom tradicijom.
– Dio eksponata iz Pomorsko-povijesne zbirke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru već je premješten u Kneževu palaču. Sada trebamo krenuti u osnivanje Pomorskog muzeja koji će biti novi odjel Narodnog muzeja Zadar, kazala je Peroš.