Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vratiti život Poluotoku

07.11.2011. 23:00
Vratiti život Poluotoku


Vjerujem da će se ovim projektom zaustaviti odumiranje Poluotoka, iako će proces revitalizacije trajati jednako dugo kao i proces odumiranja, rekao je Malta


“Đir po gradu” zajednička je akcija Udruženja obrtnika Zadar, Grada Zadra i TZ Grada Zadra, u koordinaciji Cosmopolit medije kojom će se u hladnijim mjesecima nastojati vratiti život u staru gradsku jezgru.
– Dugi niz godina se raspravljalo u našem gradu o organizaciji nekog javnog, zabavnog i kulturnog života izvan sezone. Imamo dobru predsezonu i posezonu, no postavljalo se pitanje o nekoliko mjeseci zimskog dijela godine u gradu, kazao je zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić na jučerašnjoj novinskoj konferenciji u Maloj vijećnici Grada Zadra.
Za razliku od prijašnjih blagdana ovogodišnje će Kalelarga dočekati obogaćena ponudom na štandovima s božićnim i novogodišnjim potrepštinama, pored Arheološkog muzeja, dok će ispod volta preko puta poslovnice Hrvatske pošte svoje autohtone poljoprivredno-prehrambene proizvode izložiti proizvođači sa zadarskog područja i šire, u organizaciji udruge Eko Zadar.
Štandovi i zimske feštice
– Velika je zainteresiranost proizvođača sa zadarskog područja, no kako drže da nisu spremni izaći na cijelih mjesec i pol dana sa svojim vlastitim štandovima, oni će se tijekom tog vremena izmjenjivati međusobno, pojasnio je Vrančić, dodajući kako će prednosti imati proizvođači sa zadarskog područja, no ukoliko bude zainteresiranih izlagat će moći i proizvođači iz drugih krajeva. Zadarski gradonačelnik kazao je i kako su za ove blagdane razmatrali i postavljanje leda na Poluotoku, kao i dječje igraonice, no nisu uspjeli pronaći kvalitetno rješenje.
Kada je u pitanju daljnja revitalizacija Poluotoka, uvest će se i zimske feštice petkom, no one će, za razliku od ljetnih verzija, započinjati nešto ranije, u 20 sati i trajati do ponoći. Održavat će se, kao i obično, u Varoši, uz glazbenu podršku te sudjelovanje tamošnjih kafića, konoba i restorana. Također, za vrijeme trajanja “Đira po gradu” neće se naplaćivati parking.
Popusti, akcije…
Projektu se odazvalo više od 50 trgovina, ugostiteljskih objekata te kulturnih institucija. Svi oni u susret projektu izaći će različitim akcijama, bilo sniženim cijenama svoje ponude ili dodatnim sadržajima. Da određeni objekt sudjeluje u “Điru po gradu” znat će se po naljepnici koja će biti postavljena na izlozima i ulazima.
– Gospodo građani, dođite u grad na kavu od četiri kune!, poručio je gradonačelnik Vrančić.
Mladen Malta iz Udruge obrtnika Zadar dodao je kako je čak 80 posto njihovih članova pokazalo interes za ovaj projekt zbog čega su oni i odlučili djelovati.
– Očito je našim članovima voda došla do grla i ovo je jedan od najmasovnijih odaziva ikad. Vjerujem da će se ovim projektom zaustaviti odumiranje Poluotoka, iako će proces revitalizacije trajati jednako dugo kao i proces odumiranja, zaključio je Malta.
Branko Ganzulić, zamjenik predsjednika TZ Grada Zadra, kazao je da je “Đir po gradu” specifičan proizvod koji teško da se može dogoditi igdje drugdje, no koji će u budućnosti preslikavati i druge urbane sredine.
U cjelokupni projekt uloženo je 50 tisuća kuna, kazano je na konferenciji, a napomenuto je i da je inicijativa krenula od MO Poluotok.


Bakalar s gradonačelnikom




Na Dan grada Zadra, 24. studenoga, Zadrani će poslije Svečane sjednice Gradskog vijeća u HNK imati priliku otići na bakalar s gradonačelnikom. Na potezu od kazališta do Foruma uz klapsku pjesmu podijelit će se od nekoliko stotina do tisuću porcija bakalara. Praksa bakalara s gradonačelnikom nastavit će se od tada svake srijede sve do Tri kralja, a na novinarski upit oko problematike povećanog kalorijskog unosa, Vrančić je odgovorio kako će ju kontrolirati s pristupom “puno druženja, malo hrane”.


Jeftiniji prostori u siječnju i veljači


Grad je odlučio izaći u susret obrtnicima sniženjem visine naknade za najam gradskih prostora za deset posto u siječnju i veljači. Ta ponuda vrijedit će za sve gradske prostore, a uvjet je da su korisnici redoviti platiše te da taj prostor koriste tijekom zimskih mjeseci. Gradski proračun zbog te odluke bit će manji 270 tisuća kuna.