Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Žene trebaju moći i rađati i raditi

07.11.2011. 23:00
Žene trebaju moći i rađati i raditi


Žena treba pomoć, uslužnu djelatnost koja će pratiti njezine želje, rekla je Tatijana Petrić


Program Kukuriku koalicije u pogledu ostvarivanja rodno osviještenih politika ima za cilj da se ukloni siromaštvo, nezaposlenost i socijalna isključenost žena. Jer, ukoliko nemate ekonomsku neovisnost, sva politička prava su mrtvo slovo na papiru, kazala je saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović na današnjoj konferenciji Foruma žena SDP-a Grada Zadra.
Položaj žene u obitelji i društvu bila je i tema konferencije, pa je tako Antičević Marinović kazala kako žene mogu birati ili posao ili obitelj, no to je licemjerno i nepravedno:
– Naša politika potiče partnerski odnos u kojem su zaposlena oba partnera i gdje se oba partnera brinu o obitelji i podizanju djece. Također, u Hrvatskoj je ukinuta mogućnost žena da idu ranije u mirovinu. Mi ostavljamo mogućnost da mogu birati dokle god se ne izjednače startne pozicije i praktični životi muškaraca i žena. Pripremili smo čitav niz zakona koji će kroz zakonodavstvo omogućiti ravnopravnu ulogu muškarca i žene u obitelji, kazala je Antičević Marinović.
Predsjednica Foruma žena SDP-a Tatijana Petrić kazala je pak kako obiteljska zajednica mjesto gdje se može jako dobro vježbati ravnopravnost spolova:
– Kod nas je ona još uvijek tradicionalno oblikovana, a kako je gorući problem preživljavanje, parovi ostaju zajedno iako to možda u drugim uvjetima ne bi napravili.
U Hrvatskoj su danas prisutne obitelji bez dohotka, jednoroditeljske obitelji, sve češće prisutno je i dječje siromaštvo, a od žena se i dalje traži dvostruka uloga.
– Ona treba biti majka, žena, kći, pa onda i djelatnica. Žena treba pomoć, uslužnu djelatnost koja će pratiti njezine želje. Trebamo i razmišljati o novim modelima zapošljavanja žena. U svijetu to nije strano. Postoje sigurni povremeni poslovi ili poslovi na pola radnog vremena koji ženi olakšavaju da pomiri svoju dvostruku ulogu.
Petrić se osvrnula i na to kako u Hrvatskoj još nisu razvijene usluge za skrb starijih i nemoćnih, kao i djece, ali i to da pad nataliteta nije uzrokovan kretanjem žena na tržište rada:
– Ženama treba samo pružiti mogućnost za adekvatno zbrinjavanje svoje djece. Ona je danas obrazovana, ali ne može se zaposliti iz različitih razloga; jer je žena, jer nema gdje ostaviti djecu, jer nema gdje zbrinuti svoje roditelje, zaključila je Petrić.