Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Marušić: Ako podvožnjak ne izgradi država, izgradit ćemo ga sami

Autor: Velimir Brkić

07.11.2012. 23:00
Marušić: Ako podvožnjak ne izgradi država, izgradit ćemo ga sami

Foto: Velimir BRKIĆ



Podvožnjak ni u snu neće ostati mrtvo slovo na papiru, ako to, zaista bude potrebno dignut ćemo kredit od 25 milijuna kuna. Podvožnjak će se izgraditi kud puklo da puklo, odlučan je zemunički načelnik Josip Marušić


Prije dvije godine i osam mjeseci sporazum o izgradnji podvožnjaka ispod piste zadarske Zračne luke potpisali su ministar Božidar Kalmeta, Hrvatske ceste i Općina Zemunik. Dva mjeseca potom, u travnju 2010. zatvorena je prometnica Zadar – Zemunik koja presijeca uzletno-sletnu stazu na Zračnoj luci. Zasad za podvožnjak još nije udaren niti jedan jedini “capun”, a kamoli da su tu građevinari i građevinski strojevi.
– Podvožnjak nam je itekako potreban, a sve drugo vrijeđa građane i zdravi razum, rekao je zemunički načelnik Josip Marušić.
Napokon gotova papirologija
Uz stalno inzistiranje Zračne luke Zadar, a uz svesrdnu pomoć Europske komisije i famoznog zatvaranja 14. poglavlja o Prometnoj politici u pristupnim pregovorima s Europskom Unijom nakon 40 godina za sav promet je zatvorena cesta koja od Zadra vodi do Zemunika i pritom presijeca pistu Zračne luke. Bilo kako bilo, rampa je prije dvije i pol godine spuštena za sva vremena, a Zemuničani i dalje do Zadra idu drugim dvjema prometnicama: priključkom na četverotračnu prometnicu Gaženica – Zadar II. na autocesti kod čvorišta Tromilja ili Sv. Martin te prometnicom Zemunik – Smoković – Zadar s nadasve opasnim uključivanjem u promet na Jadransku magistralu u Murvici.
– Ni pod koju cijenu ne odustajemo od izgradnje podvožnjaka ispod poletno-sletne staze Zračne luke Zadar. Ne želimo ostati slijepo crijevo. Nama cesta koja je izgrađena još za vrijeme Austro-Ugarske, znači život jer se njom putovalo znatno prije nego što je izgrađena Zračna luka Zadar i kada je preko postojeće ceste izgrađena aerodromska pista, govori Marušić.
Sami mještani Zemunika smatraju da se tim dvama smjerovima prema Zadru previše obilazi, duže vremena putuje i kilometraža do Zadra je veća. Stoga i dalje ultimativno zahtijevaju izgradnju podvožnjaka ispod Zračne luke.
– Put do dobivanja potrebite dokumentacije je, zaista nepotrebno dug i trnovit, papiri bi se trebali dobivati znatno jednostavnije i brže. Ipak, uvjeren sam da smo napokon gotovi s papirologijom, upravo ovih dana očekujemo dobivanje lokacijske dozvole i potvrdu glavnog projekta izgradnje podvožnjaka, obznanio je Marušić.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU