Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Poništena deložacija, Vukići opet u svom domu!

Autor: Suzana Bandić

07.11.2012. 23:00
Poništena deložacija, Vukići opet u svom domu!

Foto: Marin GOSPIĆ



Zadarska obitelj Vukić večeras će prespavati u svojoj kući u Arbanasima iz koje su u četvrtak ujutro bili prisilno iseljeni. Je li njihova agonija vraćanjem u kuću samo produljena ili će se ipak dogoditi čudo koje silno priželjkuju – da nepravda koja im je učinjena prodajom kuće zbog poreznog duga iako su bili tek 92. na Linićevoj listi bude nekako ispravljena, pokazat će vrijeme.
– Deložacija nije provedena zbog toga što sudski ovrhovoditelj nije provjerio je li opunomoćenik, odnosno bravar kojeg je poslao kupac kuće Blaž Sotlar, osigurao uvjete za njezino provođenje. On je, naime trebao osigurati sredstva za prijevoz osobnih stvari Vukićevih te prostor gdje će te stvari smjestiti. Slovenac to nije učinio, odnosno osigurao je kombi i garažu od svega 30 metara četvornih, što nije bilo dovoljno. Shodno tome, niti brutalna uhićenja aktivista Udruge Živi zid nisu zakonita, kaže Ivan Pernar, najpoznatiji aktivist, dodajući kako članovi Živog zida razmišljaju o tužbama protiv onih koji su sudjelovali u njihovu bespravnom lišavanju slobode.
Pernar navodi kako će, ukoliko zatreba, ponovno stati uz Vukiće i svojim tijelima braniti njihovu kuću kao svoju vlastitu, a napomenuo je kako će to učiniti i za bilo kojeg drugog građanina Hrvatske koji se nađe u egzistencijalnim problemima te mu krov nad glavom bude ugrožen. Još je jednom podsjetio kako su Vukići tek sitne ribice, navodeći kako je upravo to razlog njihove ovako tragične sudbine, za razliku od onih koji duguju puste milijune i mirno spavaju jer niti jedna institucija se neće usuditi krenuti na njih.
– Zadovoljan sam što sam večeras ovdje u kući Vukićevih zajedno s domaćinima. Ovo je dokaz da se ipak udruženim snagama nešto može postići – zaključio je Pernar.
– Sklonila sam se dolje, u susjednu ulicu jer to nisam mogla gledati. Pomislila sam, ako se srušim ili nešto, mojoj Tini bit će gore. U jednom trenu dotrčao je moj sin i rekao mi: „Mama, gotovo je. Sve su ih uhitili i odvezli, a Slovenac je ušao u kuću”. Ostala sam stajati na mjestu i jedva disala. Nisam mogla ni razmišljati, ni plakati više… Nemam riječi za opisati taj osjećaj, prepričava Višnja Vukić svoju najgoru životnu priču, kuhajući večeru za aktiviste koji su ostali po povratku u kuću još neko vrijeme s njima. Višnja je za prevrat situacije doznala ponovno od sina koji ju je našao u uličici nedaleko kuće te joj rekao kako je sudski ovrhovoditelj odgodio deložaciju.
– Sretna sam, ali i tužna. Ovakav stres i ovakvu žalost kakvu sam danas doživjela ja ne znam bi li mogla još jednom preživjeti – zaključuje Višnja Vukić, a njezin suprug Miro tek je zbunjeno, još ne vjerujući da je ipak ostao u kući, klimao potvrdno glavom.