Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Vukići deložirani, pa ponovno vraćeni u kuću (FOTOGALERIJA)

Autor: Suzana Bandić

07.11.2012. 23:00
Vukići deložirani, pa ponovno vraćeni u kuću (FOTOGALERIJA)

Foto: Zvonko KUCELIN



Deložacija nije provedena jer za to nisu bili osigurani uvjeti. Shodno tome, niti brutalna uhićenja aktivista Udruge Živi zid nisu bila zakonita – kaže Ivan Pernar, dok sud tvrdi da je deložacija provedena, a Vukići su u kuću vraćeni samo privremeno
Najveći apsurd je da se Porezna uprava nije naplatila ni za lipu
Zadarska obitelj Vukić prespavat će još jednu noć u svojoj kući u Arbanasima iz koje su u četvrtak ujutro bili prisilno iseljeni. Ipak, njihova agonija vraćanjem u kuću prema svemu sudeći samo je produljena, budući da su vraćeni samo dok se ne nađe rješenje za odlaganje njihove imovine. Tako tvrdi sud, a aktivisti udruge Živi zid tvrde drugačije.
– Deložacija nije provedena zbog toga što sudski ovrhovoditelj nije provjerio je li opunomoćenik, odnosno bravar kojeg je poslao kupac kuće Blaž Sotlar, osigurao uvjete za njezino provođenje. On je, naime, trebao osigurati sredstva za prijevoz osobnih stvari Vukićevih te prostor gdje će te stvari smjestiti. Slovenac to nije učinio, odnosno osigurao je kombi i garažu od svega 30 metara četvornih, što nije bilo dovoljno. Shodno tome, niti brutalna uhićenja aktivista Udruge Živi zid nisu zakonita, kaže Ivan Pernar, najpoznatiji aktivist, dodajući kako članovi Živog zida razmišljaju o tužbama protiv onih koji su sudjelovali u njihovu bespravnom lišavanju slobode.
Pernar: Dokazali smo da se može
Pernar navodi kako će, ukoliko zatreba, ponovno stati uz Vukiće i svojim tijelima braniti njihovu kuću kao svoju vlastitu, a napomenuo je kako će to učiniti i za bilo kojeg drugog građanina Hrvatske koji se nađe u egzistencijalnim problemima te mu krov nad glavom bude ugrožen. Još je jednom podsjetio kako su Vukići tek sitne ribice, navodeći kako je upravo to razlog njihove ovako tragične sudbine, za razliku od onih koji duguju puste milijune i mirno spavaju jer niti jedna institucija se neće usuditi krenuti na njih.
– Zadovoljan sam što sam večeras ovdje u kući Vukićevih zajedno s domaćinima. Ovo je dokaz da se ipak udruženim snagama nešto može postići – zaključio je Pernar, a njegov kolega Damir Trnašić je dodao kako se iznenadio kada je vidio vijesti u medijima koji su mahom prenijeli kako je deložacija uspjela i kako su aktivisti, njih 21, uhićeni i prekršajno prijavljeni.
– Policija i sud obmanjuju građane. Kao prvo, bilo nas je 23, i to 20 u jednoj “marici”, tri u drugoj. Svi zajedno trebali smo pred suca za prekršaje radi narušavanja javnog reda i mira, međutim, kad je utvrđeno da se deložacija zbog neuvjetnosti ne može provesti, mi smo pušteni. Kako deložacije nije bilo, tako ne može biti ni prijava, jer nije bilo razloga da nas odvode, pojasnio je Trnačić.
Policija prosvjednike odvela “maricom”
Zadarska obitelj Vukić, koja je postala sinonim za porezni dug jučer je ujutro, nešto iza deset sati, deložirana iz svoje kuće u Arbanasima. Početni optimizam 30-ak aktivista Živog zida i još toliko članova nevladinih udruga i obiteljskih prijatelja, koji su još u 9 sati svojim tijelima pred kućom formirali živi zid uzvikujući: “Ne damo Vukiće, danas oni, sutra mi”, “U boj, u boj za narod svoj”, “Tukaj je Hrvaška”…, slomile su jake policijske snage u svega nekoliko minuta.
Pod nadzorom novoimenovanog načelnika Druge policijske postaje Tomislava Škare, četrdesetak interventnih policajaca potpomognutih s dvadesetak kolega iz Druge policijske postaje doslovno su odnosili čovjeka po čovjeka s kućnih vrata do policijskih “marica”. Žamor koji su svojim protivljenjem deložaciji ove obitelji stvorili aktivisti u jednom je trenutku nadglasao bolni krik Tine Vukić Karađole, kćeri Mira i Višnje Vukić. Ženi je pozlilo nakon čega joj je na licu mjesta pružena liječnička pomoć, a zatražile su je i dvije aktivistice od kojih je jedna tijekom opiranja policajcima nakratko izgubila svijest. Dvadesetak aktivista Živog zida završili su u prostorijama policije, a njih petoro policajci su odmah na početku deložacije odgurali iza svojih vozila kojima su blokirali taj dio ulice.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Sud ostaje pri svome: Deložacija je provedena


Prosvjednici okupljeni pred kućom obitelji Vukić jučer su prozivali neke političare među kojima Ingrid Antičević-Marinović (SDP) i Božidara Kalmetu (HDZ) koji žive nedaleko Vukićevih, ali i ministra financija Slavka Linića. Na popisu prozvanih uz Poreznu upravu našao se i Općinski sud u Zadru po čijem nalogu se jučerašnja deložacija provodila. Nakon prozivki, Općinski sud u Zadru očitovao se navodeći između ostaloga:
– Radi se o provođenju pravomoćnog i ovršnog rješenja o ovrsi ovoga suda kojim je određeno da se provede ovrha ispraženjenjem i ovršnom predajom u posjed predmetne nekretnine vlasništvo koje je ovrhovoditelj Boškarija gradnja stekao kupnjom na drugom dražbenom ročištu provedenom dana 17. srpnja 2008. godine.
Za istaći je i kako je pred ovim sudom u tijeku parnični postupak tužiteljice Tine Vukić Karađole protiv tuženika Boškarija gradnje d.o.o. radi proglašenja ovrhe nedopuštenom, slijedom čega je u predmetnom ovršnom postupku rješenjem od 20. listopada 2010. godine ovrha odgođena u pogledu potkrovlja obiteljske kuće, a do okončanja parničnoga postupka.
Zaključno, danas je predmetna nekretnina, odnosno podrum, prizemlje i kat obiteljske kuće predana u posjed ovrhovoditelju u posjed, a ulazna vrata i stubište u suposjed, zajedno s Tinom Vukić Karađole, koja je u posjedu potkrovlja obiteljske kuće, stoji u odgovoru što ga potpisuje Katarina Zdunić, glasnogovornica Općinskog suda.
Dakle, deložacija je uspješno provedena, a Vukići su u dogovoru s vlasnikom privremeno vraćeni u kuću dok se ne nađe rješenje za smještaj njihove imovine.