Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Zadarska županija ima najviše posla na izdavanju dozvola i legalizaciji objekata

Autor: Siniša Klarica

07.11.2012. 23:00
Zadarska županija ima najviše posla na izdavanju dozvola i legalizaciji objekata

Foto: PIXELL



Na rješavanju predmeta radi 19 od ukupno 32 djelatnika županijskog Upravnog odjela zaduženog za graditeljstvo. Od spomenutih 14.000 predmeta, blizu 10.000 dolazi s otoka Vira


Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak neće više pritiskati Zadarsku županiju glede neriješenih zahtjeva za izdavanje akata u graditeljstvu. To je Vrdoljak na prekjučerašnjem sastanku obećao pročelniku Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Zadarske županije Željku Letiniću, iako je obujam neriješenih predmeta porastao sa 11 na više od 14 tisuća predmeta.
Po Letiniću, za obrat je bio dovoljan pogled u vlastitu statistiku, pa je ministar shvatio kako je Zadarska županija najopterećenija po broju zahtjeva za izdavanjem dozvola za gradnju i legalizaciju bespravno sagrađenih objekata. Iz statistike se vidi da je sukladno tome najveći broj predmeta riješen upravo u Zadarskoj županiji, pa će ministar Vrdoljak, umjesto opetovanim prozivanjem na stranačkim presicama, pomoći Zadarskoj županiji u informatizaciji njenoga naprozivanijeg upravnog odjela.
Posla puno, djelatnika malo
Najveći problem krije se u otprije izrečenom ministrovom zaključku da bi u Zadarskoj županiji trebalo zaposliti još dodatnih 60 djelatnika kako bi se riješila ova ogromna hrpa zahtjeva.
– Razgovarali smo kako napraviti izuzetak u plaćama za naš upravni odjel. Kao što je poznato, dio iznosa tzv. “kazne” prikupljene u legalizaciji bespravno sagrađenih objekata ostaje u županijskom proračunu. Zakonski je, međutim, utvrđeno da županije mogu samo 20 posto svog proračuna koristiti za plaće. Ministar Vrdoljak je obećao pronaći zakonski način kako bismo napravili izuzetak za ovaj odjel, rekao je pročelnik županijskog Upravnog odjela za izdavanje akata u graditeljstvu Željko Letinić.
Zajedno s ispostavama, na rješavanju predmeta radi 19 od ukupno 32 djelatnika ovog upravnog odjela. Od spomenutih 14.000 predmeta, blizu 10.000 dolazi s otoka Vira.
Jednostavnije građenje, jača kontrola
Većina problema nastala je jer regulativa u građenju nije u suglasju sa stanjem na terenu i aktualnim trenutkom. Iako je teško dobiti sugovornika koji će potvrditi da je ovakvo uređenje prostora zapravo relikt prošlih vremena, predstojnik Državne uprave u Zadru Ivo Gregov kaže da je osnovni problem u tome što je u Hrvatskoj moguće proglasiti neku neuređenu ledinu građevinskim zemljištem, iako na njoj ne postoji ni osnovna infrastruktura.
Gregov napominje da se na tu činjenicu nadovezuju nerijetko nejasne odredbe prostorno-planskih dokumenta. Normativnu stranu, dakle prateće zakone, Gregovu smatra dobrima, ali ga opovrgava praksa. Posljednji slučaj s izmjenama zakona o legalizaciji bespravne gradnje govori tome u prilog.
– Uzmimo samo jedan segment, gradnje s potrebnim projektom i prilozima, gdje provjera istih iziskuje ogromnu količinu vremena. Trebalo bi zapravo omogućiti što jednostavniji postupak građenja, ali i ojačati kontrolne mehanizme za svaki segment građenja nekog objekta, razmišlja Gregov.
Blisko je to američkom modelu u kojem se penalizira doslovce svaki dan bespravne gradnje. No to bio značilo i snažan zaokret u svijesti i ponašanju, napose elita koje donose zakone kojima se regulira odnos prema prostoru. Koliko su štete te elite nanijele, može se zorno ilustrirati na primjeru Zadarske županije.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU