Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Iz Češke došli u Preko brati masline

07.11.2013. 23:00
Iz Češke došli u Preko brati masline


Uživamo na zraku u prelijepoj prirodi, učimo hrvatski jezik, vaše običaje, družimo se s domaćinima. Za nas je ovo idealan godišnji odmor, a što je najvažnije, nema gužvi, tiho je i mirno, uglas govore Eva i Tomaž Žak te Lida i Pavel Pokorni, umirovljenici iz Brna, koji više od desetljeća ljetuju u Preku, a treću godinu zaredom dio godišnjeg odmora odlučili su iskoristiti berući masline kod svojih domaćina Julije i Miljenka Marcelića. Za njih je Hrvatska raj na zemlji, a otok Ugljan nebrušeni biser koji svake godine ponovno otkrivaju. U rodnoj Češkoj u slobodno vrijeme bave se planinarenjem, vole pješačiti i biti na zraku, tako da im branje maslina ne predstavlja nikakav problem, štoviše, taj posao doživljavaju kao rekreaciju i odmor.
– Prvi smo dan nabrali 260 kilograma i odmah ih odnijeli na preradu u uljaru u Kali, tako da su naši gosti iz Češke mogli vidjeti cijeli proizvodni proces. Navečer smo jeli ribu i zalili je uljem iz maslina koje smo toga jutra ubrali, što je za njih bio poseban doživljaj, kaže gospođa Julija Marcelić koja ih je jučer ujutro povela u maslinik svojih roditelja na predjelu Drage. Njezin otac Željko, dodaje, od sedam dana u tjednu, pet provede u masliniku i to im se sada dobrim vraća jer masline su zdrave i berba će vjerojatno biti jako dobra. Očekuje da će ubrati oko 800 kilograma maslina i dobiti stotinjak litara ulja, možda i više jer su oblice i orkule kvalitetnije od talijanki. Za svoje goste puna je riječi hvale, na neki ih način već smatra prijateljima jer kod njih ljetuju više od desetljeća. Zanima ih život u Hrvatskoj, sve žele znati i vidjeti pa je tako i ideja o branju maslina potekla od njih kad su prije tri godine bili na ljetovanju. Tada su još bili zaposleni i nisu imali puno slobodnog vremena, ali ipak su odvojili tjedan dana u studenome i doputovali u Preko.
– Posebno ih zanimaju naši običaji i tradicija. Ne žele boraviti u novoj kući, draža im je stara, kamena, nisu zahtjevni, osim što svaki dan mole da im spremamo ribu. Prijateljima u Češkoj toliko pričaju o Preku pa će sljedeće godine s njima doći još jedan bračni par, priča gospođa Marcelić koja se nada da će branje maslina postati sastavni dio postsezonske ponude na otoku Ugljanu. S njom se slaže i Ante Brižić, direktor Turističke zajednice Općine Preko, koji pozdravlja svaku privatnu inicijativu za produžetak sezone. Nažalost, ističe, organiziranog dolaska turista koji bi brali masline u Preku još nema i obitelj Marcelić jedna je od rijetkih koja za svoje turiste organizira berbu.
– Nažalost, naš je najveći problem nedostatak hotelskog smještaja. Kada bismo imali hotel u koji bi dolazile veće grupe turista, mi bismo turističkim agencijama ponudili takve aranžmane. Zasad je takvo što neizvedivo, unatoč tome što je Ugljan otok s najviše stabala maslina, dodaje Brižić.
A da branje maslina obogaćuje i produžuje sezonu, prije gotovo dva desetljeća prvi su shvatili u Puntu na otoku Krku, gdje od kraja listopada do kraja studenoga ugoste i po 6.000 turista iz zapadnoeuropskih zemalja koji beru masline. Puntarski primjer slijedili su Istrani, a u Dalmaciji je takav oblik turizma tek u povojima.