Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Neumorno brodio kroz pomorsku povijest

07.11.2013. 23:00
Neumorno brodio kroz pomorsku povijest


Nakon duge i teške bolesti u utorak je u Splitu u osamdesetoj godini preminuo prof. dr. sc. Kažimir Pribilović, umirovljeni povjesničar iz Tkona.
Cijeli životni vijek Kažimir Pribilović se bavio proučavanjem vojno-pomorskih tema i Drugog svjetskog rata na ovim prostorima. Izdao je knjige “Povijesna građa oko bombardiranja Zadra u II. svjetskom ratu”, “Brodovi čeličnih posada”, “50 godina školskog broda Jadran”.
Protekle godine u izdanju Općine Tkon objavio je nadasve vrijednu knjigu “Tkon kroz povijest”. Dobitnik je Nagrade za životno djelo Općine Tkon.
Rođen je u Arbaniji (otok Čiovo) kod Trogira 1933. godine. Djetinjstvo je proveo u očevu rodnom mjestu Tkonu na otoku Pašmanu, gdje je završio osnovnu školu. Školovanje je nastavio u Zadru, gdje je završio učiteljsku školu s maturom 1952. godine. Nakon toga diplomirao je na Pomorskoj vojnoj akademiji u Divuljama (Split), pa je plovio na raznim brodovima po Jadranu i izvan njega na dužnostima časnika i zapovjednika. Diplomirao je povijest na Filozofskom fakultetu u Zadru, a zatim je završio poslijediplomske studije i magistrirao. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zadru s temom “Ratna mornarica SHS i Kraljevine Jugoslavije 1918 – 1941”. Od 1964. je kustos i zamjenik ravnatelja Vojnopomorskog muzeja u Splitu (kasnije Hrvatski pomorski muzej). Od 1969. do 1976. godine je ravnatelj istog muzeja. Poslije izbora za višeg predavača postao je stalni profesor na Pomorskoj akademiji u Splitu, gdje je predavao Pomorsku povijest sve do umirovljenja. Biran je za izvanrednog, a poslije četiri godine za redovitog profesora, te je na toj dužnosti umirovljen 1991. Od tada zbog zdravstvenih razloga većinom boravi u Tkonu.
Cijeli radni vijek glavna znanstveno-istraživačka djelatnost bila mu je povijest pomorstva na Jadranu od 1815. do 1945. godine s težištem na razdoblju od 1914. do 1945. Veći dio radnog vijeka proveo je u istraživanjima povijesne građe u raznim arhivima. Prikupio je i zabilježio veliki broj podataka iz pomorske povijesti na Jadranu. Istodobno je prikupio i veliki broj dokumenata i fotografija iz pomorske povijesti. Uspio je presnimiti na mikrofilmove preko 35.000 raznih originalnih dokumenata koji se odnose na pomorsku prošlost istočne obale Jadrana. Također je djelatno radio na prikupljanju eksponata iz hrvatske pomorske prošlosti od Istre do Boke kotorske, što je sada sve izloženo, odnosno pohranjeno u Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu.
Kažimir Pribilović bit će pokopan danas u 15 sati na mjesnom groblju u Tkonu.