Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Tjeraj svoj plug preko mrtvačkih kostiju

07.11.2013. 23:00
Tjeraj svoj plug preko mrtvačkih kostiju


Glavna junakinja te istodobno pripovjedačica romana “Tjeraj svoj plug preko mrtvačkih kostiju” je Janina Duszejko – umirovljena učiteljica i zaštitnica životinja, koja se u prošlosti bavila i mostogradnjom u Siriji. Junakinja se nastanila u selu na području Klodzke kotline, gdje dopunjava mirovinu predajući u tamošnjoj osnovnoj školi i čuvajući kuće susjeda koji zime provode u gradu. Janina je vegetarijanka opčinjena astrologijom, a sa svojim nekadašnjim učenikom prevodi poeziju Williama Blakea. Kroz njegovu poeziju ona „traži” odgovore na pitanja vlastite životne filozofije. Roman govori o seriji tajanstvenih ubojstava čije su žrtve članovi lokalne zajednice.
Janina Duszejko nailazi na stanoviti trag koji odaje policiji. No, u njezinu teoriju nitko ne želi povjerovati. Policajci je smatraju bezazlenom čudakinjom koja se zagubila u svojoj ljubavi prema astrologiji. Okolnosti slijedećega ubojstva ipak čine da sve više osoba počinje slušati Janinu Duszejko pozornije…
Olga Tokarczuk jedna je od najpopularnijih i najčešće prevođenih poljskih spisateljica, dobitnica mnogih prestižnih nagrada, među inima i Književne nagrade Nike 2008. za roman Bieguni. Autorica je značajnih djela kao što su Pravijek i druga vremena, Dom danji, dom noćna, Posljednje priče.
Po struci je psihologinja, Jungova sljedbenica, te je prije književne karijere radila i kao psihoterapeutkinja. Primila je sve ugledne poljske i mnoge europske književne nagrade i među najčitanijim je autorima srednjeg naraštaja poljskih pisaca. Nakon prve knjige, zbirke pjesama iz 1989., objavila je petnaestak zbirki priča i romana te jednu knjigu eseja. Na hrvatski jezik prevedeno je više njezinih djela: npr. romani Pravijek i ostala vremena (2001.) i Dom danji, dom noćni (2003.). Roman Zaori plugom preko kostiju mrtvih objavljen je 2009.