Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kutija bez odobrenja Vijeća potpisao plaćanje tvrtki Osijek- koteks

07.11.2016. 23:00
Kutija bez odobrenja Vijeća potpisao plaćanje tvrtki Osijek- koteks


Burno je bilo na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Benkovca održanoj 7. listopada, a reakcije se još uvijek nisu stišale.
Napravljene su, upozorava Branko Guzić, vijećnik HDZ-a, nezakonite radnje, koje nije želio podržati dizanjem ruke.
– Riječ je o točki koja se našla na dnevnom redu sjednice kao Prijedlog Zaključaka o djelomičnom prihvaćanju Zapisnika o obavljenom proračunskom nadzoru u Gradu Benkovcu za 2013. i 2014. godinu. Sporna je odluka koju je o nezakonitom plaćanju dugovanja, koje nastalo prema tvrtki Osijek-Koteks za izvršene radove u gospodarskoj zoni Šopot u iznosu od 1.055.000 kuna, a iznos je, bez znanja vijećnika, s predstavnicima tvrtke dogovorio sam gradonačelnik Kutija jedne subote. Ova tvrtka radila je kompletnu infrastrukturu u ovoj poslovnoj zoni prije sedam godina, govori Guzić.
Iznos koji prelazi pet posto proračuna gradonačelnik ne može samostalno odobriti, a benkovački proračun iznosi 25 milijuna kuna.
– Kutija je protivno zakonu sam dogovorio ovaj iznos. Revizija je utvrdila nezakonitosti u poslovanju, a kada je dokument stigao u Gradsku upravu, gradonačelnik ga je maknuo. Smatram kako nas je gradonačelnik Kutija lagao i frizira materijale Vijeća, tvrdi vijećnik Guzić, prilažući nam dokumente.
I to nije sve. Kako tvrdi dalje, revizija je utvrdila i troškove za gradonačelnikovu reprezentaciju u iznosu od 260 tisuća kuna bez pokrića, a vijećnici nisu na uvid dobili niti jedan račun za razdoblje 2013. i 2014. godinu.
– Ja kao jedini HDZ-ov vijećnik nisam dignuo ruku za prihvaćanje ove točke. Postavio sam pitanje predsjednici Vijeća Maji Brkljači je li pravna služba Grada Benkovca suglasna s tim, a ona je odgovorila potvrdno. Zatražio sam u pisanoj formi da mi se odgovor dostavi, a pravna služba tada odgovora kako uopće nisu bili upoznati s tim. Njima je gradonačelnik zabranio sudjelovanje na sjednici Vijeća, jer su bili upoznati s dokumentom revizije koji je stigao u Gradsku upravu, pojasnio je Guzić.
Smatra kako gradonačelnik Kutija sustavno uništava grad Benkovac, koji s tankim proračunom, ne može plaćati visoke troškove i to bez suglasnosti, prvenstveno i znanja Gradskog vijeća.
Da apsurd bude veći, kaže Guzić, u poslovnoj zoni Šopot radi tek jedna tvrtka, zadruga Omega 3 iz Kali. Ostatak zone je neuređen, bez asfaltiranih prilaznih puteva glavnoj cesti, bez nogostupa, javne rasvjete i sličnog.
– Kutija je rekao kako nema nikakve veze s tvrtkom Osijek-koteks i kako ne zna te ljude, a ja evo, imam slike njega dok je bio saborski zastupnik i bivšeg gradonačelnika Mirka Erstića, na sastanku s predstavnicima Osijek-koteksa, navodi Guzić, spomenuvši kako se i za vrijeme dok je Kutija obnašao dužnost saborskog zastupnika bez njegovog “blagoslova” u Benkovcu nije moglo raditi apsolutno ništa.
Guzić inzistira na ostavci gradonačelnika Kutije, Tomislava Bulića, predsjednice Vijeća i cijelog Vijeća jer su “stisnuli” oči pokraj navedenih nepravilnosti.