Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

“Pomislila sam, ali nisam uspjela izgovoriti, da će se kamper sudariti s nama”

07.11.2016. 23:00
“Pomislila sam, ali nisam uspjela izgovoriti, da će se kamper sudariti s nama”


Na Općinskom sudu u Zadru jučer je nastavljeno suđenje 68-godišnjem Belgijancu Paulu Gabrielu De Looseu optuženom da je 2006. godine izazvao prometnu nesreću kod Stankovaca u kojoj je poginulo dvoje splitskih studenata. Okrivljeniku se sudi u odsutnosti nakon što se nije pojavio na tri pripremna ročišta, pravdajući se kardiovaskularnim problemima. Medicinskim vještačenjem dr. Josipa Vincelja iz Zagreba utvrđeno je kako je okrivljenik lagao o svom zdravstvenom stanju te da je ono stabilno, nakon čega je odlučeno kako će se suđenje nastaviti, a u slučaju osuđujuće kazne De Loose će je izdržavati u Belgiji.
Pravda za dvoje studenata koji su poginuli 10. rujna 2006. godine u prometnoj nesreći kod Stankovaca stiže sporo, suđenje počinje tek deset godina kasnije. Naime, tog dana, oko 18 i 45 sati, Belgijanac se upravljajući kamperom marke mercedes prilikom ulaska u raskrižje nije zaustavio na znak “stop” i propustio hyundai accent zagrebačkih registarskih oznaka koji se na cesti s prednošću prolaza kretao iz smjera Šibenika u smjeru Zagreba. Kamper je udario u desni bok vozila marke hyundai, vozilo je odbačeno i posve izgorjelo. U zapaljenom automobilu na mjestu je preminula 24-godišnja Zrinka Zorica, suvozačica, a 23-godišnji Antun Plasajac s teškim je opeklinama prevezen u šibensku bolnicu gdje je preminuo. Vozač Slaven Božić i četvrta suputnica u vozilu, Brankica Ivanković, zadobili su teške tjelesne ozljede. De Loose i njegova suvozačica nisu bili ozlijeđeni.
De Loose je bio priveden tadašnjem istražnom sucu Županijskog suda u Zadru, Vladimiru Mikolčeviću, a državni odvjetnik je nakon njegove obrane izmijenio prijedlog za pritvor u prijedlog za jamstvo od 50 tisuća eura što je sudac prihvatio. Belgijanac je iskoristio situaciju te otišao u Belgiju i više se nije pojavio na ročištima na zadarskom sudu, iako je utvrđeno kako je pozive uredno zaprimio i sposoban je putovati iz Belgije u Zadar na suđenje.
Jučer su na raspravi kojom je predsjedala sutkinja Ana Brkić, u svojstvu svjedoka saslušani vozač hyundaija, Slaven Božić i putnica Brankica Ivanković.
Božić je rekao kako su njih četvero tog kobnog dana iz Ražnja pokraj Splita putovali za Zagreb starom cestom.
– Promet je bio slab, vremenski uvjeti dobri, ja sam vozio cestom s prednošću prolaza. Pokraj mene je sjedila Zrinka, iza mene Brankica, a Antun iza Zrinke. Zrinka i ja bili smo vezani sigurnosnim pojasem. Nesreća se dogodila oko sedam sati poslijepodne, prisjetio se Božić.
– Na cesti kojom smo se vozili ograničenje je bilo 60 kilometara, ja sam vozio između 60 i 70 kilometara. Nakon toga kamper je udario u desnu stranu našeg auta, vozilo se prevrnulo i zapalilo, a Zrinka je ostala u vozilu. Koliko se sjećam, pričali su mi, da su Antuna izvukli iz vozila, a Brankica je ili sama izašla ili su je također izvukli, rekao je Božić.
Odvjetnik okrivljenika Marko Kolanović Božića je pitao je li cesta bila pregledna, na što je ovaj odgovorio da jest.
– Jeste li sami zaključili da se kamper nije zaustavio ili ste vidjeli da on to nije učinio na znak stop? – upitao je Kolanović.
– Od kad sam ga ja primijetio, kamper je bio u stalnom kretanju, rekao je Božić te dodao kako je neposredno prije sudara on pokušao zakočiti, ali sve se odigralo unutar sekundu-dvije te misli kako se njegov auto nije uspio zaustaviti do samog sudara.
Brankica Ivanković, svjedokinja i suputnica, potvrdila je kako je Božić vozio hyundai te dodala kako je krajičkom oka vidjela da kamper dolazi i nema namjeru stati.
– Pomislila sam, ali nisam uspjela izgovoriti, kako će se on sudariti s nama, rekla je Ivanković.