Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Obrana vjere i crkve od napada neoliberalizma…

Autor: Branko Božić

07.12.2009. 23:00
Obrana vjere i crkve od napada neoliberalizma…


Kroz revitalizam, induvidualizam i neoliberalizam također se snažno napada katolička crkva, čemu mnogi katolici danas podliježu. Smisao ove moje knjige leži u tome da obrani katolika kršćanina od svih tih zala. Osim što se apologetika služi Biblijom ona još u velikoj mjeri konzumira povijest kao učiteljicu života, zaključio je prof. Paljaković
U organizaciji i pod pokroviteljstvom privlačkog Župnog ureda Porođenja Blažene Djevice Marije, u prepunoj novoizgrađenoj vjeronaučnoj župnoj dvorani upriličeno je predstavljanje knjige “Istina – uvod u apologetiku”. Knjigu sastavljenu od osam poglavlja i to Bog, Sveto pismo i sveta predaja, crkva, sakramenti, spasenje, moral i etika, pokreti, sekte i kultovi te antikrist napisao je prof. dr. Ivan Paljaković, voditelj Centra za strane jezike pri zadarskom Sveučilištu.
Pohvala mons. Prenđe
Tiskana je u Zagrebu prošle 2008. godine u 2.000 primjeraka u nakladi zagrebačke izdavačke kuće “Novum” i obrađuje ukupno 58 tema iz navedenih poglavlja. Izlazak ovog dijela na svjetlo dana potpomogla je zadarska Nadbiskupija, dok je predgovor uz pomoć zadarskog svećenika don Elvisa Ražova napisao dr. prof. Ivan Antunović, inače profesor dogmatske teologije i ravnatelj Filozofsko-teološkog instituta “Družbe Srca Isusova” u Zagrebu. Samo djelo više je nego dobro primljeno u zadarskim crkvenim krugovima, a o njemu se pohvalno očitovao osobno i zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa.
Pozdravljajući na početku sve okupljene te posebno autora prof. Paljakovića, domaći župnik, ujedno i organizator ovog kulturno-vjerskog događaja don Ante Sorić je rekao da je autor čovjek koji je i sam završio jednu vjersku praktičnu školu i koji se bavi aktualnim kršćanskim temama.
– Vjerujem da će nam od velike koristi biti sve one stvari o kojima će profesor Ivan večeras progovoriti tu među nama. Prvenstveno iz tog razloga što vjernici – kršćani danas, čini mi se, malo znaju o navedenim temama u njegovoj knjizi, zbog kojih se crkva u današnje vrijeme najčešće napada i proziva, rekao je don Ante.
U svome iscrpnom i temeljitom elaboriranju svega onoga navedenog u svojoj knjizi prof. Paljaković je pored ostalog istaknuo da je prvenstveni smisao njegova djela uvod u apologetiku.
Smisao knjige
– Riječ je o jednoj grani teologije ili obrani vjere koja postoji od samih čovjekovih početaka. Kao što znamo, Isus Krist za svoga života je često bio napadan. Napadi na njega kao i oni koje mi doživljavamo u današnje vrijeme su bili i ostali vrlo perfidni i obično dolaze od strane đavla. Nadalje, kroz revitalizam, induvidualizam i neoliberalizam također se snažno napada katolička crkva, čemu mnogi katolici danas podliježu. Smisao ove moje knjige leži u tome da obrani katolika kršćanina od svih tih zala. Osim što se apologetika služi Biblijom ona još u velikoj mjeri konzumira povijest kao učiteljicu života, ustvrdio je na kraju svog opširnog izlaganja prof. Ivan Paljaković.
Autor knjige rođen je 1956. godine u Subotici u Srbiji gdje je odrastao u brojnoj obitelji od 11-ero djece. Zbog svojih hrvatskih političkih stavova bio je nepodoban u gradu i državi svog rođenja tako da je 1996. godine odselio na Novi Zeland gdje je do povratka u Zadar i Hrvatsku živio do 2006. godine. Završio je sjemenište i klasičnu gimnaziju u Subotici. Studirao je jezikoslovlje, a doktorirao je 1996. godine na Novom Zelandu. Kao što smo u uvodu rekli, danas je voditelj Centra za strane jezike na zadarskom Sveučilištu. Njegovu knjigu “Istina – uvod u apologetiku” koja je, kako smo se mogli i sami uvjeriti, dosta pozitivno primljena među Privlačanima.