Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadru prejak i slabi Hajduk

Autor: Drago Bajković

07.12.2009. 23:00
Zadru prejak i slabi Hajduk

Foto: Filip BRALA



Kako su započeli prvenstvo, tako su ga i završili – porazom. Dojam nakon ove utakmice je da su Zadrani poraženi od nikada lošijeg Hajduka i to je ono što svakako treba zabrinuti čelništvo prvoligaša sa Stanova
Finili su Mare bali. Točnije završio je jesenski dio prvenstva u Prvoj HNL, za Zadrane neslavno. Kako su započeli prvenstvo, tako su ga i završili – porazom. Istini za volju ta dva poraza, jedan od Cibalije na startu prvenstva, te Hajduka na kraju, jedina su domaća, ali kada tome pridodamo remije na Stanovima te mnoštvo gostujućih poraza onda 18 bodova na kontu Zadra s kojima su “zaslužili” 12. mjesto i ne izgleda tako loše. U svakom slučaju razloga za brigu na Stanovima ima napretek.
Nemoć protiv Hajduka
Vratimo se na posljednju subotu i poraz od splitskih “bilih”. Dojam nakon ove utakmice je da su Zadrani poraženi od nikada lošijeg Hajduka i to je ono što svakako treba zabrinuti čelništvo prvoligaša sa Stanova. Činjenica je da je Zadar rijetko kada kada se igralo na Stanovima kontra Hajduka imao terensku inicijativu i Splićane potisnuo na njihovu polovicu. A to smo čak u pojedinim trenucima subotnje utakmice mogli vidjeti. Dojma smo da se to nije događalo zbog neke velike Zadrove snage, već isključivo zbog nemoći Splićana. I takav Hajduk je na kraju glatko pobijedio Zebićevu momčad. Zar to ne djeluje zabrinjavajuće? Nitko ne želi reći da Zadrovi igrači nisu nešto pokušali napraviti u završnici utakmice, ali sve je to bilo toliko jalovo da je malo tko od gledatelja očekivao kako će domaćin postići i drugi zgoditak i osvojiti barem bod. Svaka čast mladom Antoniju Mršiću koji je iz slobodnjaka samo dvije minute nakon drugog gola gostiju smanjio zaostatak i svojom momčadi donio barem malu nadu. Taj prvoligaški prvijenac treba Mršiću biti dodatni poticaj da kroz pripreme koje slijede i na proljeće napravi dodatni iskorak u svojoj nogometnoj karijeri. Što je još obilježilo subotnji “dalmatinski derbi”? Svakako pogreške nakon kojih su padali zgodici koji većim dijelom idu na dušu vratara. Tu ipak treba izdvojiti prvi zgoditak za koji nije kriv Ježina već nesretni Skočibušić kojeg je lopta okrznula i završila u mreži domaćina. Sljedeća dva zgoditka idu na dušu vratara. Ježina je, kao uostalom i njegova obrana morao bolje reagirati jer Čop nije smio biti sam u petercu i lagano naklonom glave zatresti mrežu. Također se ni Subašić nije iskazao kada je Mršić iz slobodnjaka zatresao njegovu mrežu.
Bez Suraća i Milina
Subotnji dvoboj Zadra i Hajduka zasigurno ne možemo okarakterizirati nekom visokom ocjenom što se tiče kvalitete. Donekle igrači obje momčadi mogu opravdanje tražiti u vrlo teškom terenu koji ih je nakon dugotrajne kiše dočekao na Stanovima. Ipak, nekako smo dojma da je nedostajalo i borbenosti, kao da su svi jedva čekali kraj i odlazak na zimsku stanku. Što se tiče sastava koji je Zebić poslao na teren u subotu bio je očekivan, s nekoliko ipak zamjetnih izmjena. Najprije je sve iznenadilo što u sastavu Zadra nema kapetana Jakova Suraća, ali smo naknadno saznali da je visoka temperatura uzrok tog izostanka. To je svakako bio veliki hendikep za Zadar. Još jedna stvar upada u oko, a to je da je cijelu utakmicu s klupe odgledao iskusni Ferdo Milin. Možda se varamo, ali njegovo iskustvo je ipak moglo donijeti prevagu u ovako važnom susretu. Nije obrana Zadra toliko loše odigrala, ali ipak su dvije pogreške rezultirale s dva zgoditka zaostatka. Uz to nitko ne dvoji da su napadači ove jeseni pokazali izrazitu neefikasnost, ali također je sve jasnije da za to nisu krivi samo napadači. Ovaj susret je ogledni primjer za takvu tvrdnju jer su napadači Zadra tijekom 90 minuta primili vrlo malo ili čak nijednu upotreblju loptu kojom su mogli zaprijetiti Subašiću. Ovom Zadru nedostaje klasični “paker”, igrač koji zna gurnuti napadače u priliku. Jer Zadar ima tri ili čak četiri vrlo kvalitetna špic igrača, samo ih treba izbaciti u gol šanse. Puno posla za momčad sa Stanova, ali i vremena ima puno da se svi ti nedostaci isprave kroz tri mjeseca zimske stanke.
 


Mršićev prvijenac


U sjeni poraza od Hajduka i vrlo blijede igre domaće momčadi prošao je pogodak Antonija Mršića, mladića koji je ove jeseni končano dobio priliku u prvoj momčadi nakon što se prethodno dokazivao u Velebitu, Imotskom i Primorcu. Prvi je to Mršićev gol u Prvoj HNL, a s njim je stigla i potvrda da Zadar u njemu ima potencijalno dobrog izvođača slobodnih udaraca. Mršićev gol ovaj put Zadru ništa u konačnici nije donio, ali eto nek se i to zabilježi. Tako je i Antonio dao svoj doprinos zadovoljstvu u obitelji Mršić budući da Stanko, Antonijev otac, na klupi Cibalije ove jeseni proživlja nešto što bismo mogli nazvati drugom trenerskom mladosti.




 


Odlaze Cela, Alimović i Bećiri


Iako se to moglo i pretpostaviti sada je jasno da na Stanovima više ne računaju na Semirana Celu i Sabita Alimanovića, dva igrača koja su se u pripremnim utakmicama isticala kao potencijalno prava pojačanja. No, za Celu nam je kazano da se ne može uklopiti u 3-5-2 sustav, a za Alimanovića je objašnjenje “da se nije snašao u ambijentu novog kluba”. Iako su igrali vrlo malo dojam je da su obojica kvalitetni igrači, a to što će u Zadru biti samo prolaznici teško da je samo njihova krivica. Izgledno je da će otići i Erdžan Bećiri, Slovenac koji je došao prošle zime. Zebić ga je koristio na liberu, stoperu i zadnjeg veznom, ali se Bećiri ni na jednoj od tih pozicija nije ustalio.