Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

HDZ-ovi čelnici uvjereni u pobjedu na lokalnim izborima

07.12.2011. 23:00
HDZ-ovi čelnici uvjereni u pobjedu na lokalnim izborima


Osim boljeg ili lošijeg životnog standarda, Biograđani će to ponajprije vidjeti na projektima i ulaganjima koje će Kukuriku koalicija donijeti ili neće donijeti u Biograd na Moru, koji je u svojevrsnoj komunalnoj i infrastrukturnoj ofenzivi, ističe Knez


HDZ je kažnjen na nedjeljnim parlamentarnim izborima, a rezultati ne prestaju intrigirati javnost na zadarskom području. HDZ je ipak sačuvao svoju premoć u 9. izbornoj jedinici, gdje je ostvario i najbolji rezultat. Osvojio je 8 mandata, a Kukuriku koalicija 6 mandata, dok je prije četiri godine rezultat izborne utakmice HDZ-a i SDP-a bio 10:4.
Iako je zadarska 9. izborna jedinica ostala HDZ-ova neosvojiva utvrda, HDZ je istovremeno izgubio Zadar i dobar dio Zadarske županije. Od sveukupno 28 općina u Zadarskoj županiji koalicija HDZ-a i HGS-a Željka Keruma je pobijedila u 19, a izgubila u 9 općina. Istovremeno je od šest gradova pobijedila u Benkovcu, Obrovcu i Ninu, a izgubila u Zadru, Biogradu na Moru i Pagu. U Zadru i Biogradu je na vlasti HDZ, dok je u Pagu na vlasti velika koalicija više stranaka.
Knez: To je demokracija
– U nedjelju je u Biogradu na Moru od 5.408 birača na izbore izašlo njih 3.173. HDZ je od Kukuriku koalicije izgubio za 63 glasa ili za 2,3 posto, precizan je biogradski gradonačelnik Ivan Knez.
Iako nam je žao zbog poraza i odlaska u oporbu, kaže Knez, to je demokracija.
– Građani su ti koji odlučuju i njihova je volja da na državnoj vlasti nakon osam godina vladanja HDZ-a u sljedećem mandatu na vlasti bude Kukuriku koalicija. Je li njihov izbor bio dobar ili ne pokazat će vrijeme koje je pred nama. Osim boljeg ili lošijeg životnog standarda, Biograđani će to ponajprije vidjeti na projektima i ulaganjima koja će Kukuriku koalicija donijeti ili neće donijeti u Biograd na Moru koji je u svojevrsnoj komunalnoj i infrastrukturnoj ofenzivi, ističe Knez.
Biogradski gradonačelnik je na lokalnim, prvim neposrednim izborima prije dvije i pol godine, svoje protukandidate pobijedio s dvotrećinskom većinom glasova. Istovremeno, njegova stranka HDZ u Gradskom vijeću ima apsolutnu vlast, 10 od 15 vijećnika.
– Razlika između parlamentarnih i lokalnih izbora je, moglo bi se reći, poput zemlje i neba. Već sada sam uvjeren da će HDZ uvjerljivo pobijediti na lokalnim izborima u svibnju mjesecu 2013. godine, neposredno pred ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju od koje Biograd s pravom mnogo očekuje. Ponajprije zahvaljujući projektima koji su u realizaciji ili pred realizacijom. Dakako, i s već odmaklim pripremnim projektima s kojim ćemo u ovaj grad u srcu Jadrana donijeti milijunska sredstva iz strukovnih fondova EU, uvjeren je Knez, potpredsjednik organizacije “Gradonačelnici za mir” u kojoj ima 5.100 učlanjena grada s čak milijardu stanovnika iz 151 zemlje i regije sa svih kontinenta osim Antarktika.
HDZ izgubio i u Preku
Grad Biograd na Moru jedini je nedavno iz predpristupnog fonda IPARD dobio sedam milijuna kuna za izgradnju sekundarne mreže gradske fekalne kanalizacije. U postupku su još dva biogradska predpristupna EU projekta.
– Parlamentarni izbori i lokalni izbori dosta se razlikuju te je sasvim nerealno očekivati kako će se rezultati preslikati s jednih na druge. Biograd je realiziranim projektima u posljednjim nekoliko godina i svekolikom turističkom promidžbom postao “in” hrvatsko pa i europsko “in” turističko središte, nadasve poželjna sredina za ulaganje i življenje. Sve to, između ostalog, govori da ćemo na lokalnim izborima za godinu dana jednostavno pomesti konkurenciju, uz dužno poštovanje svima, tvrdi Ivan Knez.
Što se tiče rezultata u općinama poraz HDZ-a u otočkim općinama Vir, Tkon i Sali nije iznenađenje jer nije ni bio na vlasti. Veliko iznenađenje je poraz u općini Preko čiji je načelnik Ivo Jerolimov bio na listi HDZ-a za sedmi saziv Hrvatskog sabora. Dakako i u Kalima, Kukljici, Pašmanu i Privlaci gdje je na vlasti HDZ, sam ili s partnerima.


U Galovcu odlučivala dva glasa




– U Galovcu su o pobjedi ili porazu odlučivala tek dva glasa, rekao je Marin Gulan, načelnik s najkraćim stažem u Zadarskoj županiji.
Uvjeren sam da će rezultat na lokalnim izborima za godinu i pol dana biti sasvim drugačiji. HDZ sam ili s partnerima uvjerljivo će pobijediti jer od kada smo prije godinu dana na prijevremenim izborima došli na vlast radimo pošteno i transparentno, tvrdi Gulan.