Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Okončano tajno suđenje mladiću zbog ubojstva majke – presuda sutra?

07.12.2011. 23:00
Okončano tajno suđenje mladiću zbog ubojstva majke – presuda sutra?


Suđenje je započelo 12. listopada ove godine, a danas bi trebalo biti okončano završnim govorima optužbe i obrane. Sudsko vijeće, kojim u ovom slučaju predsjeda Enka Moković, presudu optuženom mladiću moglo bi izreći – sutra


Završnim govorima optužbe koju u ovom slučaju zastupa zamjenik županijskog državnog odvjetnika Duško Berović te odvjetnika koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti – Frane Grbića, danas bi trebao biti okončan dokazni postupak u tajnom suđenju protiv 21-godišnjeg Dina Sakića, koji je ubio svoju majku, 40-godišnju Divnu Morić.
Naime, unatoč velikom zanimanju javnosti za ovo suđenje koje je počelo sredinom listopada ove godine, mladićev je odvjetnik predložio Sudskom vijeću, kojim predsjeda Enka Moković, da sudski postupak bude tajan zbog, kako je naveo, “epizoda” iz obiteljskog života optuženog Dina Sakića i žrtve – njegove majke, njihovog međusobnog odnosa te činjenice da bi iznošenje detalja sa suđenja moglo psihički naštetiti optuženom mladiću.
Prijedlogom Sakićevog odvjetnika složio se i tužitelj Duško Berović te svi članovi Sudskog vijeća, tako da novinarima nije preostalo ništa drugo već da nakon te odluke napuste sudnicu u koju se, u ovom slučaju, smiju vratiti tek pri izricanju presude. Mladić koji se iza rešetaka zadarskog Istražnog centra nalazi od početka ožujka ove godine, optužen je za kvalificirani oblik ubojstva, a to bi značilo da ga optužnica tereti za teško ubojstvo iz koristoljublja.
On je podsjetimo, ubio vlastitu majku 26. veljače ove godine u mjestu Stankovci. Nakon kraće svađe tijekom koje mu je ona spočitnula problematično ponašanje, loše društvo, kockanje i zaprijetila socijalnim službama, najprije ju je silovito udario šakom u glavu i to tako da se srušila na pod. Potom je iz obližnjeg ormara izvadio čekić i navodno ju udario pet puta u potiljak. Smrskao joj je lubanju što je uzrokovalo i nagnječenje mozga te trenutačnu smrt.
Majčino mrtvo tijelo ostavio je u sobi do koje je nekoliko dana spavao, a uzeo je i kartice te zlatninu iz njezinog stana u Benkovcu.
Kada mu se baka nakon operacije vratila iz bolnice, tijelo je bacio u bunar koji se nalazi na gornjoj etaži bakine kuće. U međuvremenu je “peglajući” majčinu bankovnu karticu putovao po Zagrebu, Šibeniku, Splitu i Trogiru, a u Šibeniku se riješio majčinog mobitela kojeg je bacio u more. U Trogiru je uspio prodati njezinu zlatninu za što je dobio 21 tisuću kuna.
Baka, odnosno njezina majka, kada je shvatila da joj kćeri nigdje nema, da ju nitko nije vidio te da ju nikako ne može kontaktirati, na što se požalila i unuku Dinu koji je, također, izrazio veliku “zabrinutost”, prijavila je kćerin nestanak 6. ožujka ove godine. Nakon tri dana velike policijske potrage, kriminalističkog istraživanja te nakon razgovora s optuženim mladićem, pronađen je leš Divne Morić u bunaru.
Mladić je naime, tijekom policijskog ispitivanja priznao zločin, a nakon uhićenja i privođenja, tada dežurnom istražnom sucu Županijskog suda u Zadru, Borisu Babiću, iznosio je obranu više od sata u nazočnosti odvjetnika.
Nakon održanih završnih govora, presuda Dinu Sakiću mogla bi biti izrečena sutra.