Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Gužva u devetercu

Autor: Andrija Prović

08.01.2010. 23:00
Gužva u devetercu

Foto: Filip BRALA



Ono na čemu Zadar (dugoročno) gubi u nastavku prvenstva bit će sve rjeđi, ili nikakvi, nastupi njihovih mlađih uzdanica


Za razliku od sezona kada se u Mocirama jedva “krpala” momčad, nakon zimske stanke Zadar Slad se vraća u prvenstvo s četiri nova imena te otprije već solidno posloženim sastavom. “Tko će na koju poziciju” – vjerojatno se ovih dana pita trener Roko Paleka. Njegov klub je na prijelaznom roku doveo Luku Miletića kao jedno od rješenja nakon odlaska prvog pivota Anđela Žeravice. Mladi Splićanin svoju će priliku tako tražiti u konkurenciji s Ivanom Vučkovićem i najizvjesnije “priučenim” kružnim napadačem Josipom Pešom. Postavlja se pitanje zašto će Peša koji je u prvom dijelu bio alternativa ozlijeđenom Žeravici opet na neprirodnu mu poziciju?! Upravo iz razloga što Zadrani trenutačno imaju (pre)velik broj vanjskih igrača. Iako je spomenuti igrač po vokaciji lijevi vanjski, na to mjesto pretendira najviše kandidata. Jedan od njih je Marko Vidović – novopridošla akvizicija iz riječkog Zameta, zatim povratnik Ivan Mijolović i naravno Ivan Buovac koji je svoju rolu u jesenskom dijelu vrlo dobro odradio. Pred početak ovogodišnjeg prvenstva jedna od opcija na lijevom vanjskom bio je i Šime Markić, no u 13 kola nije se pretjerano naigrao te je izglednije da će ga Paleka koristiti kao moguću zamjenu za prvo (i jedino) lijevo krilo Ivana Ninčevića. U sredini napada nije se mnogo toga promijenilo, barem na papiru. Kapetan Nino Jerak i Marijan Bašić dva su razigravača s različitim stilovima igre, a iako je Paleka spominjao kako se “po potrebi mogu naći zajedno na parketu”, u ovakvoj konstelaciji to će biti teško izvedivo. Na mjesto lijevog u napadu iz gore navedenih razloga trebali bi stati u red čekanja, dok desno od njih konkuriraju tri lijevaka – Šime Humbolt, Kristijan Brkljača te Damir Samaržija kao još jedan povratnik u momčad Zadra. Za pretpostaviti je da će se ovaj trolist po potrebi izmjenjivati na relaciji desni vanjski – desno krilo. Bez obzira što u Mocirama sada vlada gužva na vanjskoj liniji, a Ivan Ninčević istovremeno nema zamjenu u obliku drugog pravog krila, spomenuta pojačanja barem su donijela potrebnu širinu u obrani. Ona se u prvom redu odnosi na Samaržiju čije će usluge u defanzivi Zadranima dati na dodatnoj čvrstini, ali i na visinu Vidovića i Mijolovića s kojima je sastav iz Mocira dobio priliku za uvježbavanje 6-0 formacije. 
S druge strane, ono na čemu Zadar (dugoročno) gubi u nastavku prvenstva bit će sve rjeđi ili nikakvi, nastupi njihovih mlađih uzdanica. Dino Peronja i Ivan Čirjak neki su od mlađih igrača koji su iz utakmice u utakmicu postepeno dobivali priliku, no u ovakvoj konkurenciji i situaciji kada se ganja rezultat, na svoju će šansu morati pričekati još neko vrijeme.


 NAJIZVJESNIJI PRVI SASTAV




Tomislav Belent, Ivan Cota, Nino Jerak, Kristijan Brkljača, Ivan Ninčević, Josip Peša, Ivan Buovac, Šime Markić, Ivan Vučković, Šime Humbolt, Tomislav Bašić, Marko Vidović, Luka Miletić, Ivan Mijolović, Damir Samaržija.