Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Jadranska plavorepa tuna

Autor: Ante Kolega

08.01.2010. 23:00


Ima jedna čudna riba, nalazi se u svim morima i oceanima.
Ne da se uzgojiti.
Naraste do enormne veličine.
Suvremeni ribari gotovo je izlovili.
U nas je izvorni proizvod.
Jako se traži.
U obroku postiže najveću cijenu, ali i najveću razliku između ulovne i potražne cijene.
Potrošači su doslovce ludi za tim proizvodom , nastavljam zagonetno.
Jeo bih je svaki dan, najčešći je slogan potrošača sushija i sashimija japanskih restorana.
Valja ju potrošiti svježu uz malo začina.
Nijedan pršut nije joj ravan, uzdišu rijetki hrvatski potrošači.
Potražnja budućnosti, veličanstveni okusi, a tek korist.
U to nas uvjeravaju milijuni Japanaca, nacije koja najduže živi i u prosjeku je najzdravija.
Potrošnja ribe u Japanu raste do granica zasićenja bjelančevinama.
Između ostalog to mogu zahvaliti i Plavoperajnoj tuni, suglasan je s mojim ocjenama ribarski savjetodavac dr. Leo Bavčević.
Sastav i dobra prošaranost mesa i masti u naše jadranske tune, okus i posebni nedokučiv slador, uz visok sadržaj omega 3 masnih kiselina, stavljaju ovaj proizvod u izvoznu i potrošnu namirnicu nulte vrijednosti.
Treba nam naša jadranska tuna.
Mnoge hrvatske obitelji zahvaljuju joj opstanak i zdravlje.
Vaš Bage