Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Možemo i moramo bolje, doigravanje nije izgubljeno

Autor: Viktor Bogut

08.01.2010. 23:00
Možemo i moramo bolje, doigravanje nije izgubljeno

Foto: Sebastian GOVORČIN



Nije nam raspored toliko loš i vjerujem da ćemo se plasirati u doigravanje, iako sad ne igramo kako treba


Nisu stolnotenisači Donata imali dobru jesen. Dapače, dugo nisu imali lošiju. A tako nije trebalo biti, jer su u prijelaznom roku prije početka nove sezone napravili pravi mali “boom” u hrvatskom stolnom tenisu. Iako su ostali bez najboljeg igrača Kineza Jia Zhenga, koji je prešao u redove momčadi Dr. Časla, zagrebačkog kluba koji je preuzeo “identitet” Marofa (pa mu je i adresa ostala tamo), Zadrani su dobro poslovali. Prvo su oteli Zagrebu reprezentativca Tomislava Kolareka, a potpisali su i Splićanina Stipu Josipovića. To je bila momčad kojoj nisu davane šanse da postane prvak, ali momčad koja bez problema može stići do doigravanja. No u posljednjim trenucima prijelaznog roka stolnoteniskom javnošću je prohujala vijest da je za Zadar potpisao Tiany Jiang, reprezentativac Hong Konga i 20. igrač svjetske rang liste. Uspjeli su čelnici kluba predvođeni glavnim čovjekom struke Denisom Karlovićem potpisati nenadano pojačanje. Doduše, postojala je “caka”. Jiang bi trebao doći tek pred doigravanje, što bi značilo da bi Karlović, Kolarek i Josipović trebali sami izboriti doigravanje. No toj trojici igrača to nije smjelo predstavljati problem. I najave su krenule u tom smjeru. S njima doći do doigravanja, a kasnije s Jiangom krenuti u lov na titulu. I dobro je krenulo.
– Očekivano smo odradili prvi dio prvenstva. Ostvarili smo četiri očekivane pobjede i imali dobru atmosferu, koja je popratila dobar rezultat na početku sezone – rekao je iskusni igrač Donata Davor Karlović. No nakon četiri pobjede polako kreću “muke po Donatu”.
– Izgubili smo od Dr. Časla, koji je u ovom trenutku objektivno najjača momčad u Hrvatskoj. Onda smo dobili važnu utakmicu u Dugom Selu kod jednog od konkurenata za doigravanje, nakon čega smo poraženi kući od Zagreba, no to nije bilo iznenađenje. I oni su jača momčad od nas.
Nakon toga slijede još dva poraza.
– Da. U Dubrovniku i u Puli smo poraženi 4:3 i na taj način smo došli u nezavidnu poziciju. Jednostavno, u drugom dijelu prvenstva moramo dobiti sve ove važne partije protiv direktnih konkurenata.
Čini se da vam ide na ruku raspored u drugom dijelu prvenstva?
– To stoji. Ako uzmemo u obzir da je Dr. Časl siguran putnik za doigravanje, a blizu tome su i Zagreb te dubrovački Libertas, to znači da ćemo se mi s Dugim Selom i Pulom boriti za to četvrto mjesto. S te dvije momčadi igramo kod kuće. Dugo Selo, koje je pobjedu ispred nas, već smo dobili u gostima. Igramo kod kuće i s Libertasom. Nije nam raspored toliko loš i vjerujem da ćemo se plasirati u doigravanje, iako sad ne igramo kako treba.
Koji je razlog rezultatskom spoticanju?
– Ima tu nekoliko faktora. Ne treba niti spominjati koliko nam nedostaje Jia Zheng. Mi smo s njim u većini partija imali dvije sigurne pobjede. Bili smo i nepobjedivi u paru, tako da smo u gotovo svaku utakmicu ušli s rezultatom 3:0. Ja bih redovito dobivao barem jedan dvoboj što nam je u konačnici i bilo dovoljno za pobjedu.
No, ovaj put to nije tako?
– Ni blizu. Prije svega mi smo mislili da ćemo nedostatak Zhenga nadoknaditi dobrim trećim igračem koji će uspjeti u važnim utakmicama dobivati partije. Pritom ne mislim da smo očekivali da on dobije dvoboj u meču s Dr. Časlom, ali smo se nadali da bi mogao imati partiju protiv momčadi kao što su Dugo Selo ili Pula. No Stipe Josipović se nije snašao.
Zašto?
– Prije svega napomenuo bih da se radi o dobrom igraču koji je proteklih godina imao odličan postotak dobivenih partija. No on je ovaj put najveće razočaranje. Dobio je u ovom dijelu sezone samo dvije partije i to one protiv najslabijih momčadi. Nije došao spreman na pripreme. Čak je teži od mene. Razgovarali smo s njim i rekli mu da od njega u nastavku sezone očekujemo pobjede. Ništa manje. On ima tu kvalitetu i izrazito je mlad igrač. Nismo mi socijalna služba. Od njega očekujemo da brzo proigra. Na kraju krajeva, mogli smo na trećem igraču imati jednog od naših juniora ili kadeta, kao i prošlih godina. Rezultat bi bio sličan.
Kolarek je svoj dio posla odradio korektno?
– Definitivno. On igra dobro, marljivo trenira. Nije slučajno u samom užem krugu hrvatske reprezentacije.
Koliko je daleko trenutačno doigravanje?
– Nije daleko. Već sam napomenuo da će se tri momčadi boriti za to jedno mjesto. Dugo Selo, Pula i mi. Mi i Pula imamo isti broj bodova. Dugo Selo je za pobjedu bolje. S obje momčadi igramo kod kuće, tako da se može doći do doigravanja. Osim toga Pula je raskinula ugovor s njihovim Kinezom Tao Linom, što bi trebalo značiti da nam oni neće biti konkurenti.
Valja se dobro spremiti za drugi dio sezone koji uskoro počinje?
– Definitivno. Svjesni smo toga. Ja ću se sigurno maksimalno posvetiti tome. Vjerujem i svi ostali. Uvjeren sam da imamo snage ući među četiri najbolje momčadi, a onda u doigravanju s pojačanjem biti pravi. Ako ne uspijemo dobiti Pulu i Dugo Selo kod kuće, onda, na kraju krajeva, nećemo niti zaslužiti da uđemo u “play off”.


 REZULTATI DONATA




1. kolo: Donat – Split 4:0
2. kolo: Frim – Donat 1:4
3. kolo: Donat – Indutrogradnja 4:2
4. kolo: Vodovod – Donat 0:4
5. kolo: Donat – Dr. Časl 0:4
6. kolo: Dugo Selo – Donat 3:4
7. kolo: Donat – Zagreb 1:4
8. kolo: Libertas – Donat 4:3
9. kolo: Pula – Donat 4:3