Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sjedište udruga ili dio elitnog kompleksa?

08.01.2012. 23:00
Sjedište udruga ili dio elitnog kompleksa?


O budućoj namjeni stare, derutne zgrade bit će znatno više razgovora nakon povratka gradonačelnika dr. Zvonimira Vrančića s kraćeg godišnjeg odmora. Javnost će o svemu biti transparentno i blagovremeno izvještena, poručila je Ivana Dadić


Prije pola godine je Grad Zadar po cijeni od 883.668 eura, odnosno 6.501.624 kuna kupio atraktivan teren u srcu Zadra, u Jazinama, površine 781 četvorni metar. Naravno, riječ je o zemljištu na kojemu se nalazi derutna, stara zgrada Kazališta lutaka Zadar. Odluka o kupnji donesena je na Gradskom vijeću Zadra odlukom većine vijećnika. Ipak, treba kazati da je oporbe bila protiv ove kupnje.
Odlučeno je i da će novac od prodaje stare zgrade biti upotrijebljeni za vraćanje kredita od 11 milijuna kuna koje je Kazalište lutaka uz jamstvo Zadarske županije podiglo za financiranje završetka izgradnje nove zgrade. Grad Zadar će kupnju stare zgrade, čime će se ujedno vraćati i kredit za novu zgradu, otplaćivati do 2019. godine.
Osam milijuna za novu zgradu
– Proteklih godina iz Gradskog proračuna za novu zgradu Kazališta lutaka je izdvojeno više od osam milijuna kuna, govori Ivana Dadić, stručna suradnica za protokol i informiranje u Gradu Zadru dodajući da je i to razlog da upravo Grad Zadar postane vlasnik stare zgrade.
Nakon 25 godina čekanja na zadarskom Poluotoku izgrađena je nova zgrada Kazališta lutaka. Još su svježa sjećanja kada je pred nepunih mjesec dana, 13. prosinca na blagdan sv. Luce, bez velike pompe nova zgrada otvorila svoja vrata. Pretpremijera predstave “Drago Č. i tvornica čokolade” napunila je veliku dvoranu kazališta i uzbuđenim klincima i klincezama, ali i njihovim roditeljima, ponudila čarobno putovanje tvornicom snova.
– Zadarski lutkari iz sasvim opravdanih razloga u ovom kratkom razdoblju još nisu ispraznili svoje prostorije u staroj zgradi kazališta i svu opremu prenijeli u novu zgradu Kazališta lutaka, kaže Dadić.
Podsjetimo da je najprije bilo govora o tomu da će stara zgrada biti namijenjena zadarskoj alternativnoj sceni i udrugama mladih, međutim, još nije donesena konačna odluka hoće li Grad nakon iseljenja zadarskih lutkara i eventualne sanacije zgrade u Jazinama urediti primjeren prostor koji će u budućnosti biti namijenjen javnim sadržajima.
Atraktivan teren
– O budućoj namjeni stare, derutne zgrade bit će znatno više razgovora nakon povratka gradonačelnika dr. Zvonimira Vrančića s kraćeg godišnjeg odmora. Javnost će o svemu biti transparentno i blagovremeno izvještena, poručila je Ivana Dadić.
Zgrada je zapravo u derutnom stanju i takva više nije za upotrebu. Ona sama nije atraktivna, ali teren na kojoj se nalazi itekako jest.
Prostornim planom, koji još nije usvojen, predviđeno je da će se tamo niknuti elitni dio grada koji ima ambicije Zadar pretvoriti u novu metropolu Mediterana.
Kako je poznato, na javnom natječaju za uređenje ovog dijela grada pobijedilo je rješenje poznatoga zadarskog arhitekta Nikole Bašića. Riječ je o uređenju poteza od Foše, preko Ravnica, dijela Jazina do fontane na Kolovarama. U novom prostornom planu nema više legendarnih Jazina, uključujući i staru zgradu KLZ-a, i bazena Kolovare te je projektom predviđeno prokopavanje kanala kroz Fošu i Jazine, odnosno rekonstrukcija povijesnih kanala koji su nekada postojali na tome mjestu. Njihova funkcija ne bi bila samo za prolaz mora i brodova, već bi dobili ulogu središta društvenog života.


Problem lutkarske scenografije




Potpuno preseljenje opreme u novu zgradu, kako doznajemo od Iris Pavić Tumpe, ravnateljice Kazališta lutaka Zadar, zasada priječi nedostatni skladišni prostor. Treba istaknuti da je riječ o scenografijama koje su zapravo umjetničko djelo i koju svakako treba sačuvati.


Prodaja vojnog kompleksa na Ravnicama


Shodno odluci Vlade RH u svibnju prošle godine Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom raspisao je javno nadmetanje za prodaju bivšeg vojnog kompleksa na Ravnicama, površine 19.300 metara četvornih, po početnoj cijeni od 53.903.835 kuna, što je oko 7,5 milijuna eura, ili 388 eura za kvadrat. Ravnice ni u prvom niti u drugom nadmetanju, u kojem je cijena snižena na 51 milijun kuna, međutim, nisu prodane.
Treba vidjeti hoće li “treća biti sreća”, a time i konačno riješena sudbina Ravnica. Ali i legendarne dvorane Jazine, starog Kazališta lutaka, Elektre… Hoće li doći do prokopavanja kanala kroz Fošu i Jazine, što će u konačnici znatno izmijeniti zadarski urbani identitet.