Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Franto nakon dvotjedne stanke kreće s radovima

Autor: Siniša Klarica

08.01.2013. 23:00
Franto nakon dvotjedne stanke kreće s radovima

Foto: Marin GOSPIĆ



Mi smo već oko Badnjaka osigurali i cijevi i šahtove za odvodnju, ali ih zbog godišnjih odmora nismo htjeli ostaviti na terenu zbog mogućeg otuđivanja, kaže direktor Franta Tomislav Škara


Nakon novogodišnjih blagdana, jučer su nastavljeni radovi na odvodnji nekoliko ulica na Boriku. Razlog dvotjednog prestanka radova bio je kolektivni godišnji odmor u tvrtki Franto, inače podizvođaču tvrtke Cestar iz Splita koja je izvođač radova na ovom dijelu projekta odvodnje zadarskih ulica.
– Tradicionalno naša tvrtka za vrijeme novogodišnjih blagdana ima dva tjedna godišnjih odmora. To se poklapa s godišnjim odmorima u tvornicama, proizvođačima materijala i opreme. Istina, mi smo već oko Badnjaka osigurali i cijevi i šahtove za odvodnju, ali ih zbog godišnjih odmora nismo htjeli ostaviti na terenu zbog mogućeg otuđivanja. Trenutačno crpimo more iz prvog priključka na početku ulice Grge Novaka, a očekujemo da će biti završena za desetak dana. Ne znamo, međutim, hoće li za nama ići Vodovod sa svojim cijevima i kada će se nakon toga ulica dovesti u prvobitno stanje. Ostale ulice završavat će se jedan za drugom, rekao nam je direktor Franta Tomislav Škara.
Zabrinutost građana zbog raskopane zemlje, jer se istovremeno cijela trasa iskopana i odmah zakopana pojačao je i strah od nedostatka novaca u gradskoj blagajni. O tome su svjedočila i tri rebalansa gradskog proračuna. Strah nije odagnala niti gradonačelnikova izjava da je Grad Zadar, zapravo, u suficitu 10 milijuna kuna.
– Novac nije u pitanju, a i potpisivanje ugovora s Hrvatskim vodama za projekte odvodnje koji će se realizirati ove godine. Podsjećam, vrijednost projekata u 2013. godini iznosi 13.750.000 kn, a Hrvatske vode sudjeluju sa 12,5 milijuna kuna. Ostatak će namiriti Grad Zadar. Priznajem da je ovih dana bilo dosta upita i na našu adresu, ali građanima moram reći da se projekt odvodnje nastavlja, rekao je direktor zadarske Odvodnje d.o.o. Grgo Peronja.
Direktor Franta Škara objašnjava kako se od prije znalo da je na tom području teren tvrd, pa se nije htjelo gubiti vrijeme i odmah se pristupilo kopanju kanala na svim trasama da bi se kasnije što brže i lakše bile postavljene cijevi. Drugi je slučaj bio u ulici Grge Novaka gdje rupa nije bila zatrpana, ali su građani imali pristup do svojih kuća. Po nekim, neslužbenim, informacijama nadzor na gradilištu naložio je istovremeno montiranje cijevi i šahtova, pa je izvođač tek po osiguranju materijala pristupio radovima. Rok za završetak cijelog projekta odvodnje zadarskih ulica koje su započete prošle godine, jest lipanj ove godine. No u nekoliko ulica na Boriku, kažu izvođači radova, sigurno će biti završeno dosta prije roka.