Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Gorski spasioci uz pomoć helikoptera spasili planinara na Paklenici

Autor: Suzana Bandić

08.01.2013. 23:00
Gorski spasioci uz pomoć helikoptera spasili planinara na Paklenici


Nesretni planinar pokliznuo se u blizini planinarskog doma i pao nakon čega se nije mogao samostalno spustiti do ulaza u NP


Zadarski gorski spasioci izvijestili su jučer o akciji spašavanja planinara koji se teško ozlijedio pri padu nedaleko od planinarskog doma u Nacionalnom parku Paklenica u petak poslijepodne.
U HGSS-u Zadar zaprimili su, u petak 4. siječnja u 11.20 sati, dojavu da se u planinarskom domu nalazi ozlijeđeni 52-godišnjak. Nesretni planinar se tijekom jutra pokliznuo u blizini doma i pao, izvijestili su pripadnici HGSS-a, navodeći da se muškarac pri padu ozlijedio te da se nije mogao samostalno spustiti do ulaza u NP.
– Odmah po dojavi okupilo se osmero gorskih spasilaca koji su krenuli u akciju. Ubrzo su stigli do unesrećenog, pregledali ga i pružili mu prvu pomoć. Spasioci su, međutim, posumnjali na ozljedu kralježnice, a i opće stanje unesrećenog muškarca procijenili su lošim pa su u pomoć pozvali helikopter HRZ-a u kojem se nalazio i tim spasilaca HGSS Split – izvijestili su iz zadarskog HGSS-a dodajući kako je helikopter sletio na helidrom iznad planinarskog doma gdje su preuzeli ozlijeđenog 52-godišnjaka te ga prevezli do Hitne medicinske pomoći u Starigradu. Liječnički tim prevezao ga je u Opću bolnicu Zadar.
Akcija spašavanja završila je u 15.50 sati – izvijestili su pripadnici HGSS-a kojima je ovo prva ovogodišnja akcija spašavanja na tom području.