Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Prijave šokolara još sutra

08.01.2017. 23:00
Prijave šokolara još sutra


Petnaestu godinu za redom u Ninu se organizira Šokolijada. Direktorica ninske Turističke zajednice Marija Dejanović poziva sve zainteresirane ovogodišnje šokolare da svoje sudjelovanje prijave do 10. siječnja na brojeve telefona: 264 280, 265 247 ili osobno u Turističkoj zajednici Grada Nina.
Naime, čitava manifestacija od samog početka temelji se upravo na izradi šokola, jedinstvenog gastroproizvoda koji se od davnina pa sve do naših dana u Ninu i njegovoj okolici pripravlja na isti način. Svaka obitelj ljubomorno čuva svoju tajnu, ali uglavnom se sve svodi na kvalitetu svinjskog mesa i omjer mirodija koje mu se dodaju.
– Kao što je poznato riječ je o jedinstvenoj gastronomskoj manifestaciji u zadarskoj regiji, koja pored svega što pruža nosi zaštitni znak na polju gastronomije. Uz ostalo cilj nam je da njome potičemo proizvodnju šokola kod mladih stanovnika ninskog kraja te na širem prostoru Zadarske županije. Ponuda šokola je uznapredovala na jelovnicima ninskih restorana, a k tomu prepoznatljivost delicije se bilježi i diljem ukupnog hrvatskog turističkog tržišta, kaže Dejanović.
Manifestacija zahtijeva višednevnu i višemjesečnu pripremu od siječnja do završnog dijela u srpnju. Turistički radnici animiraju stanovnike, promoviraju šokol, nabavljaju svježe meso i podijele prijavljenim natjecateljima – šokolarima već početkom godine od kojeg oni po obiteljskom receptu rade šokol, zatim potiču proizvodnju kod mladih i postižu druge efekte. Manifestacija čuva deliciju od zaborava, šokolari se nadmeću, a pobjeda na Šokolijadi stvar je prestiža. Usput se zabavljaju sudionici i gosti, a samo natjecanje za turiste je vrlo zanimljivo i nadasve – ukusno. direktorica Marija Dejanović te poziva sve zainteresirane ovogodišnje šokolare da svoje sudjelovanje prijave do utorka 10 ovog mjeseca na brojeve telefona: 264 280, 265 247 ili osobno u Turističkoj zajednici Grada Nina.