Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vrijeme je da Zadar dobije sportski muzej

08.01.2017. 23:00
Vrijeme je da Zadar dobije sportski muzej


Muzejska djelatnost u Zadru duga je i bogata. Ima etablirane stručnjake, znalce svoga posla. To je izvrsna podloga za što skoriju ‘operaciju’ osmišljavanja i realizaciju još jednoga sadržaja – sportskoga muzeja. Inicijativa što ju je prije dvije godine iznio Denis Karlović, direktor SC Višnjik, da se u novinarskoj sali u Dvorani Krešimira Ćosića uredi stalni postav pod radnim naslovom ‘povijest zadarske košarke’ trebala bi biti početna iskra. Karlovićeva dobrodošla inicijativa, kojoj su desetljećima prethodile tek povremene i u pravilu jalove rasprave na sličnu temu, svakako je odličan povod da se u Zadru i politika i struka ukorak sa sportskim institucijama pozabave budućim sportskim muzejom.
Zadar kao sportski grad, ne od jučer, ima prilično bogatu baštinu. Nažalost, silna građa razasuta je na kojekakvim mjestima. Nitko od raznovrsnih subjekata, koliko je poznato, organizirano, sustavno i stručno nije prikupljao i obrađivao građu. Činili su to više ili manje pojedinci iz klubova ili udruga, te samoinicijativno neki ljudi, ali uglavnom ograničivši se na pojedini sport. Golema je šteta, recimo, što je KK Zadar desetljećima zanemarivao svoju prošlost. Takav pristup donio je neželjene posljedice pa se ni dan danas ne zna točno što je bilo s pobjedničkim pokalom (prvenstvo bivše Jugoslavije) iz daleke 1986. Vjerojatno zauvijek nepovratno je izgubljen i veliki dio dokumentacije (zapisnici s utakmica i slično) što se isto dogodilo i u NK Zadar. Svojedobno se u KK Zadar entuzijastički posla prikupljanja dokumentacije bio uhvatio Jure Fabijanić, ali nije naišao ni na kakvu potporu i odustao je. Tako je bilo i sa zapisnicima od početka 1. HNL u NK Zadar. Njih je bio skupio i razvrstao pokojni Jakov Pinčić, ali danas im nema traga.
Osim u savezima, klubovima i udrugama, bogata građa nalazi se u posjedu nekih obitelji ili pojedinaca. Svakako bi valjalo istražiti veće ili manje arhive što su ih imali pokojni Stanko Klarin, ključna politička figura u obnovi sportskoga života u Zadru godine 1945. i poslije. Zatim i je li negdje nešto ostavio pokojni Milorad Ignjatović, neumorni tvorac ideja i operativac. Potom i kakvu je građu ostavio pokojni Mile Filipi, čovjek koji je od 1945. radio u prosvjeti i u tadašnjem sportskom životu. Pa pokojni prof. Berislav Maričić koji je od 1947. u Zadru i bitan je sudionik ama baš svih sportskih (nogomet posebno) i rekreacijskih aktivnosti gotovo do kraja svoga bogatoga života. Uz nabrojene, još je podosta osoba djelovalo u sportu i u rekreaciji i struka bi, kad se jednom počne odmotavati klupko, sigurno došla do zanimljive građe. Tu je i novinar, prema potrebi i fotoreporter i sportski djelatnik Vicko Zaninović. Nešto sigurno ima i u ostavštini legendarnoga profesora Leonarda Baila, možda je ponešto sačuvala i Meri Košta… Svoju građu sasvim sigurno rado bi ustupili i Romano Meštrović i Drago Marić koji su tijekom desetljeća u većoj ili manjoj mjeri istraživali povijest zadarskoga sporta, pa ju obrađivali i prikladno publicirali.
Fotografije, zapisnici i druga dokumentacija, pokali, medalje, plakete, priznanja, publikacije, nagrade, dresovi… Brojni zadarski sportaši odlazili su na olimpijske igre, na svjetska i europska prvenstva još od vremena kad je Zadar bio pod talijanskom upravom. Brojni su osvajali medalje… Zašto, recimo, bogata građa Giuesppea Giergije ne bi bila, poslije stručne obrade i odabira, zauvijek predstavljena javnosti u budućem sportskom muzeju (naknadno bi ta ustanova dobila službeno ime) Grada Zadra? Ili, zašto zlatna košarkaška olimpijska medalja Branka Skroče (Moskva 1980.) ne bi bila jedan od izložaka. Kao i zlatne medalje čudesnoga jediličarskoga dvojca Šime Fantela – Igor Marenić?
Ovdje iznesen prijedlog o što skorijem podizanju sportskoga muzeja Grada Zadra neka bude povod da čim prije Grad Zadar, UO za kulturu i sport, Sportska zajednica Grada Zadra, svi savezi, klubovi i udruge, tvrtke koje djeluju u sportu i u rekreaciji, muzealci, sportaši i sportski djelatnici povedu argumentiranu i korektnu raspravu. Zadar svakako zaslužuje reprezentativni sportski muzej čiji će postav svekolikoj javnosti podastrijeti ono najbolje iz sporta. Koji će u velikoj mjeri obogatiti opći kulturni život. I kojim će se Zadar dičiti.