Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zakazale jedino zadarske tvrtke!

08.01.2017. 23:00
Zakazale jedino zadarske tvrtke!


Iako je 18. prosinca prošle godine prva i za sada jedina zadarska socijalna samoposluga, obilježavala svoj drugi rođendan, nije bilo torte, ni slavlja jer, kako je rekao bračni par Blaslov Tanja i Igor, oni će slaviti i biti najsretniji na svijetu, onoga dana kada socijalna samoposluga zatvori svoja vrata.
– To će biti dan za slavlje, za tortu i pjesmu jer to će značiti da više nismo potrebni i da naši sugrađani imaju osiguranu egzisteniciju, da imaju posao i da od svog poštenog rada mogu živjeti. Sada, kada je već prošlo dvije godine i kad se osvrnemo iza sebe, možemo reći da smo jako zadovoljni. Iznad svega smo zadovoljni činjenicom da nas je prihvatila cijela duštvena zajednica da je bilo i naravno, da uvijek i sada, ima dobrih ljudi koji nas prate i pomažu te s ponosom možemo reći kako smo jedna od rijetkih socijalnih samoposluga čije police nikada nisu bile prazne – kaže Tanja Blaslov koja je zajedno sa suprugom Igorom inicirala i pokrenula otvaranje socijalne samoposluge, zbog čega su podsjećamo, prije dvije godine i dobili Nagradu Grada Zadra.
Projekt odnosno ideja, koja je, kako je naglasio Igor, sada već i nadišla samu sebe, postala je s vremenom i “protok dobrote” – lanac humanosti i ljudskosti koji se prema potrebi širio i povezivao sve – kojima je u ovim vremenima, to potrebno.
– Socijalna samoposluga kao da je postala i svojevrsni sinonim humanosti i pomoći za naše najsiromašnije sugrađane jer sada već često puta ni Tanja, ni ja ne znamo i ne možemo pratiti koje se sve akcije i manifestacije organiziraju kao pomoć samoposluzi. Ponekad, saznamo tek, kada nam organizatori donesu donaciju. U ove protekle dvije godine, gotovo da i nije bilo vrtića, škole, političke stranke, udruge, općine, pa i one najsiromašnije u Zadarskoj županiji, koja nije donirala socijalnu samoposlugu i zbog toga smo svima beskrajno zahvalni – poručuje Igor Blaslov.
Baš kao i 2014. godine kada je socijalna samoposluga otvorena u prostoru Samostana svetog Frane, tako su i proteklog prosinca stizale brojne donacije i na policama više nije bilo mjesta. Veliku i bogatu donaciju donijela su djeca iz Dječjeg vrtića Latica, košarkašice – veteranke i prijateljice sakupile su bogatu donaciju, Hrvatski zbor sportskih novinara, Sportska zajednica Grada Zadra…
– Doista je teško nabrojiti donacije koje su stizale. Tu je za nas, uvijek Caritas Zadarske nadbiskupije koji nas stalno prati na mjesečnoj bazi od otvorenja, kao i Grad i Županija. Sada smo još dodatno osigurani i to deset mjeseci jer smo dobili i dio sredstava povučenih iz fondova Europske unije, pa su i paketi za naše korisnike puno bogatiji. Osim osnovnih živežnih namirnica i higijenskih potrepština, vrećice naših korisnika sada su bogatije za jogurte, jaja, smrznute piliće, “kokice”, osliće, krumpire – kaže sa širokim osmjehom na licu Igor Blaslov.
Do sada, u protekle dvije godine, samo su malo kritičniji bili mjesec veljača i ožujak jer nije bilo većih donacija, ali nitko tko je došao u samoposlugu nije otišao bez vrećice onog najosnovnijeg.
– Istina, moram reći, kako je u ovo vrijeme našeg postojanja od otvorenja do danas, zapravo bilo najmanje donacija zadarskih tvrtki. Svi znamo u kojim vremenima živimo, ali isto tako znamo da u Zadru i zadarskom kraju – ima tvrtki koje, srećom, dobro posluju i kojima malo veća donacija za zadarsku socijalnu samoposlugu ne bi značila previše, a našim bi korisnicima možda značila – sve – otkrila je Tanja Blaslov.