Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Suci bi trebali upozoriti okrivljenike na loše odvjetnike

Autor: Suzana Bandić

08.02.2013. 23:00
Suci bi trebali upozoriti okrivljenike na loše odvjetnike

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Općinski sud u Zadru predstavio je peti po redu bilten sudske prakse u kojemu su sažete odluke ovog suda izabrane po kriteriju zanimljivosti. Radi se o aktualnim događanjima, a naglasak u ovom broju bio je na temi “Prijeboj u ovršnom postupku” o kojoj je izlagao viši sudski savjetnik Općinskog suda u Zadru.
No svakako najzanimljiviji dio tijekom prezentacije siječanjskog biltena bilo je izlaganje mr. sc. Šime Pavlovića, poznatog zadarskog odvjetnika i autora nekoliko stručnih knjiga i to na temu “In dubio pro reo”.
– Što zapravo u prijevodu znači “in dubio pro reo”? Prevedeno na hrvatski jezik to bi značilo “sudi u korist okrivljenika”. Dakle, ako se pojavi velika vjerojatnost i sumnja u postojanje činjenica koje idu u prilog okrivljeniku a one se ne uspiju s potpunom izvjesnošću, potpuno pouzdano isključiti, odnosno ako imate gore ono što ide u prilog okrivljeniku, dolje ono što mu ide na teret, sud će uzeti ovo što mu ide u prilog – pojasnio je Pavlović dodavšio kako obje kategorije “potpuna izvjesnost i potpuna vjerojatnost” moraju proizići iz rezultata u dokaznom postupku. Istaknuo je kako odvjetnici moraju znati novi dokazni postupak kao i nova ustrojstva rasprave pojasnivši da postoji razlika između rasprave i glavne rasprave.
– Odvjetnik koji je ovdje procesni pomoćnik svom klijentu ima obvezu dokazivanja postojanja činjenica koje mu idu u prilog. Na raspravi je dužan, bez obzira na ono: “tereti me državni odvjetnik”. U protivnom otpada dobra i odgovorna obrane sa svim negativnim učincima po okrivljenika – kazao je Pavlović dodavši da je sudac dužan kada primijeti da odvjetnik nije u predmetu, da nije u samom činjeničnom supstratu ili da ne poznaje dovoljno materiju dužan upozoriti optuženika, pa čak i uskratiti pravo branitelju na daljnje zastupanje. Pavlović je naglasio kako to izričito traži Europski sud za ljudska prava. Nužno je upozoriti na razliku između dokazivanja činjenica i njihove ocjene s jedne i dvojbe glede postojanja činjenica s druge strane, odnosno “in dubio pro reo” – zaključio je Pavlović za što su ga kolege nagradili gromoglasnim aplauzom. Predsjednik Općinskog suda u Zadru Željko Rogić primjetio je kako je Pavlović prvi predavač do sada koji je aplauz uopće dobio.