Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Iznajmljenim biciklom do odredišta

08.02.2014. 23:00
Iznajmljenim biciklom do odredišta


Nextbike sustav prvi je sustav javnih bicikala u Hrvatskoj. Pilot projekt za Grad Zadar predstavljen je 6. veljače 2014. godine u Maloj vijećnici Gradske uprave, gdje su njegovi nositelji Krešimir Dvorski i Ante Gustin prezentirali glavne ciljeve sustava te strategije za njihovo postizanje. Zamjenik gradonačelnika Ivica Vlakić dao je, u ime Grada Zadra, podršku čitavom projektu, kroz koji bi se velikim dijelom riješili gorući problemi većine gradova: gužve nastale zbog sve većeg broja osobnih automobila, nedostatak parkirališnih mjesta te poticanje zaštite okoliša, ali i ušteda novca.
Svrha ovog predstavljanja bila je upoznati nadležne predstavnike Grada Zadra s čitavim projektom te ispitati mogućnosti njegova uvođenja, financiranja te prilagođavanja stvarnim uvjetima, odnosno adaptaciji u postojeću infrastrukturu. Stoga su prezentaciji nazočili i pročelnik UO za komunalne djelatnosti Jure Zekanović, kao i pročelnik UO za gospodarenje gradskom imovinom Rajko Jurin.
Sustav javnih bicikala usluga je iznajmljivanja kroz koju korisnik u bilo kojem trenutku može unajmiti bicikl. Korisnika na stanici čeka opremljen i servisiran bicikl. Stanice bi se postavile na strateškim mjestima u raznim dijelovima grada, gdje bi korisnici, nakon što rezerviraju i uplate novac mogli koristiti bicikl da bi došli do svojeg odredišta. U Zagrebu je čitavi projekt već zaživio, a broji 2.600 registriranih korisnika, koji su u 7.323 iznajmljivanja prešli 17.400 kilometara.
Kako je istaknuo Dvorski, ovaj projekt za Zadar predstavlja poticaj za unapređenje infrastrukture, a s vremenom bi u projekt mogli ući i otoci. Tako bi se biciklima mogli služiti svi građani, a pogotovo studenti i turisti. Također, uz zadarske barkajole, sustav bi promovirao grad kao uspješnu sinergiju tradicionalnih zanimanja s novim trendovima. Sustavom javnih bicikala potaknula bi se i veća tolerancija sudionika u prometu, ali i fluktuacija čitavoga društva. Ovo područje je i klimatski povoljno, budući da nema oštrih zima, koje bi onemogućile vožnju bicikla. Pilot projekt predviđa uključenje suinvestitora, sponzora ili prijatelja projekta, a poželjno je i medijsko pokroviteljstvo tiskovnih medija, radija i portala, kako bi se građani što bolje upoznali s načinom funkcioniranja.
Predstavnici Grada Zadra izrazili su podršku ovome projektu, u obimu u kojem prilike i uvjeti budu dozvoljavali, a o čemu će se još govoriti u narednim mjesecima.