Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mandoline i gitare izrađivao je za svoju dušu i poklanjao prijateljima

08.02.2014. 23:00
Mandoline i gitare izrađivao je za svoju dušu i poklanjao prijateljima


Mlađe generacije Zadrana možda nikada nisu čule za našeg sugrađanina Šimu Relju (80), ali oni stariji zasigurno znaju za tog umirovljenog brijača s Kalelarge, pjevača i čovjeka koji je u proteklih četrdesetak godina u svojoj kućnoj radionici u Arbanasima izrađivao mandoline i gitare kojima ni broja ne zna.
Svaka od tih mandolina i gitara umjetničko je djelo, izrađeno od javorova drva koje, kako pojašnjava Šime Relja, mora biti staro najmanje dvadesetak godina i potpuno suho.
Posljednjih par godina više se time ne bavi jer je taj njegov hobi, koji se s vremenom pretvorio u strast, bio oduvijek prilično skup, a više, kako kaže, nema ni toliko strpljenja, a ni vještine u rukama kao nekada.
– Sve je počelo posve slučajno. Išli smo negdje nastupati, pjevati i jednom iz ansambla se razbila mandolina. Uspio sam je popraviti, osposobiti i tako je krenulo. Pala mi je napamet ideja da pokušam napraviti novu – sjeća se Relja pojašnjavajući kako je u toj priči bio posve samouk. Tek je kasnije nabavio literaturu, ali ona mu nije puno pomogla. Godišnje bi znao izrađivati po pet, šest instrumenata i nije ih prodavao. Izrađivao ih je za svoju dušu i poklanjao prijateljima, pa su mnoge njegove mandoline i gitare danas kod naših ljudi po svijetu.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU