Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nekadašnjem bespravnom graditelju smeta nova bespravna gradnja

Autor: Siniša Klarica

08.03.2010. 23:00
Nekadašnjem bespravnom graditelju smeta  nova bespravna gradnja

Foto: Vedran SITNICA



Građevinskoj inspekciji prijavit ću svaku osobu koja u susjedstvu mojeg posjeda bude gradila bez građevinske dozvole. Međutim, ne temelju razgovora s službenicom kojoj sam predao prijavu, imam osjećaj da će moja prijava stajati još neko vrijeme, rekao je Vučetić
Ogorčen ponovnim zahuktavanjem bespravne gradnje na otoku Viru, Mario Vučetić podnio je jučer građevinskoj inspekciji u Zadru prijavu protiv nepoznatih investitora koji bez građevinske dozvole, grade na samoj međi u susjedstvu njegova posjeda u mjestu Torovi na otoku Viru.Vučetić je poznat kao član Demokratskog centra i predsjednik udruge Vir kojem je u prvom naletu obračuna s bespravnom izgradnjom u svibnju 2006. srušen ugostiteljski objekt, sagrađen u zaštićenom pojasu 70 m od mora. Vučetić, koji je jučer sazvao zadarske novinare ispred središta inspekcijskih službi u Zadru, rekao je da ovog puta ne nastupa ispred stranke, niti ispred udruge koja je, po njegovim riječima, neaktivna iako je 2007. baš on uime udruge najavio pokretanje tužbi protiv Republike Hrvatske kojima će tražiti oko 400 tisuća eura odštete za 103 srušene kuće na Viru.
– Ovog puta nastupam u svoje osobno ime i upozoravam da ću građevinskoj inspekciji prijaviti svaku osobu koja u susjedstvu mojeg posjeda bude gradila bez građevinske dozvole. Međutim, ne temelju razgovora s službenicom kojoj sam predao prijavu, imam osjećaj da će moja prijava stajati još neko vrijeme, rekao je Vučetić dodavši da je ovo jedini način da se spriječi gradnja „čardaka” s deset apartmana, s pet katova, na mjestu na kojem se ne smije graditi ovakva vrsta objekta iako se za razliku od njegovog posjeda, na spomenutoj parceli može graditi.
Vučetić kaže da je nakon donošenja Prostornog plana Općine Vir, u proteklih dvije godine bespravno sagrađeno dodatnh 400 objekata tj. toliki broj objekata sagrađen je bez potrebnih dozvola.
– Hrvatska vlada nije kadra uspostaviti svoju jurisdikciju na Viru. Bespravni graditelji, investitori divljaju sve više, a dolaskom proljeća bespravna gradnja će se još više zahuktavati. Na drugu stranu, stvara se neki prostor u kojem se ne zna tko je za što nadležan. Općina kaže da ona svoj posao obavlja, uredno prijavljuje bespravne graditelje, ali građevinska inspekcija ne procesuira te predmete. U razgovoru s načelnikom općine rečeno mi je da je Općina Vir je poslala preko 300 tužbi, ali one se ne procesuiraju. Ne znam zašto ne rade svoj posao, pogoduju  li kome ili su nesposobni. Tu prozivam prije svega Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva koje je nesposobno uspostaviti red na Viru. Običan čovjek zapravo ne zna kome se obratiti jer niti općina, niti inspekcija niti ministarstvo vam neće dati odgovor zašto se zakon ne provodi, grmio je Vučetić prozivajući čak i bivšeg premijera Sanadera za kojeg je rekao da se nije samo pokazao kao izdajnik Dalmacije nego i Hrvatske, a i ova vlada samo nastvalja kontinuitet njegove politike.
Vučetića najviše brine činjenica da stranci usred Torova mogu raditi novu apartmanizaciju, a da on i ostali starosjedioci na svojem terenu koji se nalazi u neposrednoj blizini ne mogu sagraditi niti garažu. Time Vučetić ukazuje na stari problem kojeg spotiču nezadovoljnici, a to je da su se građevinske zone na Viru usuglašavale po nekim „posebnim” kriterijima.


 MINSITARSTVO: ZA STANJE NA TERENU ODGOVORNA JE OPĆINA VIR


Na istup Maria Vučetća, odmah je reagiralo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. U priopćenju ureda glasnogovornice se kaže da je u razdoblju od 2007. do danas Općina Vir podnijela je Građevinskoj inspekciji 193 prijave bespravne gradnje. Građevinska je inspekcija po tim prijavama postupala. Tijekom današnjeg dana Građevinska je inspekcija zaprimila prijavu bespravne gradnje i od gospodina Maria Vučetića i ta će prijava biti uvrštena u plan i program rada i po noj će se postupiti.“Nakon upornih poticaja iz Ministarstva općine i gradovi a među njima i Općina Vir usvojile su svoje prostorne planove. Prostorni plan Općine Vir pokazao se neprimjenjivim. Naime, najave čelnih ljudi Općine da će omogućiti legalizaciju svih bespravno sagrađenih objekata unutar građevinskog područja nisu se ostvarile jer na temelju usvojenog plana za veliku većinu sagrađenih objekata to nije bilo moguće. Stoga je Općina ubrzo nakon usvajanja krenula u izmjene plana i taj postupak još nije dovršen niti imamo naznaka kada će biti.Općina se dužna kroz prostorni plan trajnije i konkretnije odrediti, bez stalnih izmjena plana, kakve objekte želi zadržati unutar građevinskog područja. Nadamo se da će Općina tu svoju obvezu ispuniti i time pomoći, kao što je i najavljivala, vlasnicima bespravno sagrađenih objekata da legaliziraju svoj status, a novim potencijalnim investitorima na vrijeme predočiti jasne uvjete koje moraju ispoštovati. Takva situacija u velikoj mjeri olakšala bi postupanje Građevinskoj inspekciji”, ističe se u priopćenju ministarstva.