Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Maškare obišle sve virske domove

08.03.2011. 23:00
Maškare obišle sve virske domove


 Spuštanjem karnevalske zastave točno u ponoć od utorka na srijedu, Virani su se oprostili od ovogodišnjeg karnevala. Njega su ove godine unatoč štednji i recesiji više nego uspješno organizirali i u djelo proveli Karnevalski odbor i Udruga otočnih maškara “Vizera” uz financijsku potporu Općine ViR, koja je za ovogodišnja karnevalska “ludovanja” iz proračuna izdvojila 50.000 kuna.
Maškarana svita u ranim jutarnjim se satima otisnula iz centra u opohodnju po čitavom otoku. Oboružani izvornim virskim maskama te raznim rekvizitima “pročešljali” su svako virsko domaćinstvo, počevši od centra pa sve do virskog mosta te Torova i dalje do Lozica. U sumrak maškarana povorka vratila se na mjesto polaska u restoran Kotarina, gdje je nastavljeno urnebesno ludovanje uz glazbenu pratnju Frane Rudića na harmonici te Dina Bašića na gitari. U nastavku bogatih karnevalskih događanja svi sudionici zaputili su se centrom Vira u tradicionalnoj procesiji.
Maškaranu svitu u kojoj je vožen “omraženi” Krnjo predvodio je “svećenik”, kojeg je za ovu prigodu utjelovio Miroslav Glavan uz pomoć dvojice “sakreštana” Darka Bašića i Karmela Olića. Stajalo se na nekoliko mjesta, prigodno molilo i klicalo u čast pogubljenja jedinog i glavnog krivca za sve Virske nedaće i nevolje u proteklih 365 dana, Krnje karnevala. Glavni čin pogubljenja Krnje odigrao se na mjesnoj rivi, a u njegovom smaknuću i nestanku u plamenu sa zadovoljstvom je uživala brojna maškarana i nemaškarana svita ne samo s otoka Vira, već i gosti koji su došli vidjeti virske maškare i s njima guštati iz Privlake, Nina, Vrsi, Zatona i ostalih okolnih mjesta.
Nakon čina pogubljenja maškare su se “utaborile” na terasi turističkog centra Kotarina, gdje im je najprije ponuđena u režiji općinske kužine u sastavu Tomislav Bašić, Igor Brinušić i Robert Matešić okrjepa i to negdje oko 70 kilograma prvoklasne svinjske vratine na roštilju, sto litara domaćeg bijelog i crnog vina te još toliko piva. Karnevalsko ludilo nastavljeno je balom pod maskama, a za dobar štimung svojski se potrudio zadarski glazbeni dvojac Bepo Matešić i David Ricov uz pratnju grupe “Orion” iz Zadra. Karnevalski program trajao je do sitnih noćnih sati, a koliko su Virani ostali privrženi ovoj pučkoj tradiciji posvjedočila je i nazočnost brojnog puka, od onih najstarijih do virske djece među kojom smo uočili i najmlađeg sudionika svih ovih događanja 7-mjesečnog Roka Bašića.
Paralelno sa karnevalskim događanjima u centru Vira, tradicionalno se “ludovalo” i zabavljalo u virskom zaseoku Lozice. Tamo su se maškare u kasnim večernjim satima sjatile ispred stare škole, gdje se jelo, pilo i plesalo uz nastup zadarskog benda “Nandino”, a sve u organizaciju Karnevalskog odbora i njegovog predsjednika Branimira Begonje te uz potporu općine Vir. I Lozičani su se na kraju na najokrutniji način riješili velikog ulizice i prevaranta “Jure”, skončavši mu život na lomači.