Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Poslije odlagališta – gospodarska zona

08.03.2011. 23:00
Poslije odlagališta – gospodarska zona


Posao se neće prekidati dok se ne uklone i posljednje količine otpada. Izvođač radova, specijalizirana tvrtka Eurko d.d. iz Vinkovaca, ima temeljem ugovora na raspolaganju 60 radnih dana da obavi radove. Njih sad već na terenu nadziru stručnjaci zadarske tvrtke za arhitekturu i prostorno planiranje Block projekt d.o.o., , kaže općinski načelnik Dragutin Miočić


Stvorile su se sve pretpostavke za početak sanacije jednog od trenutačno najvećih divljih odlagališta u Zadarskoj županiji. Riječ je o lokalitetu Škulića glavica koji se nalazi u neposrednoj blizini Ražanca, i to na vratima s njegove južne strane, na čijoj se površini veličine od 3 do 4 hektara u proteklih desetak pa i više godina nagomilalo, po procjeni stručnjaka, preko 16 tisuća kubika raznog otpada.
Najviše je građevinskog otpada, a nakon obavljenog detaljnog uvida utvrđeno je da je po terenu razbacano oko još 300 kubika metalnog otpada, 100 kubika mješovitog komunalnog otpada te oko 3 kubika opasnog otpada i to uglavnom salonit ploča koje su donedavno Ražančani uglavnom koristili kao pokrov za svoje kuće i gospodarske objekte. Poslovi sanacije procijenjeni su na oko 450.000 kuna od čega će Općina Ražanac namaknuti iz svog proračuna 40 posto sredstava, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske 60 posto sredstava. Sada u početku radova izdvaja se građevinski otpad koji se odvozi na poljski put tkz. Ražanački kolovoz, koji se nalazi južnije od zaseoka Rudići i Garići i udaljen je od Ražanca oko tri kilometra. Na koncu u završnoj fazi čitav prostor Škulića glavice primjereno će se tamponirati i na njega će biti postavljeni jasni znakovi upozorenja i zabrane bilo kakvog ponovnog odlaganja i nasipanja, o čemu će brigu voditi na terenu ražanačke općinske komunalne službe.
– Naša dugogodišnja nastojanja da se konačno stane na kraj nekontroliranom bujanju divljeg odlagališta Škulića glavice, koja nam je s vremenom postala noćna mora, a uz to i velika antipropaganda našeg turizma, ovih su dana urodila plodom. Naime, poslovi bi bili krenuli i nešto prije, ali u teren mehanizacija nije mogla ući zbog stalnih i učestalih kiša. Sada su se stvorile sve pretpostavke, posao je krenuo i neće se prekidati dok se ne uklone i posljednje količine otpada. Izvođač radova, specijalizirana tvrtka Eurko d.d. iz Vinkovaca, ima temeljem ugovora na raspolaganju 60 radnih dana da obavi radove. Njih sad već na terenu nadziru stručnjaci zadarske tvrtke za arhitekturu i prostorno planiranje Block projekt d.o.o., vlasnika Željka Predovana, kaže općinski načelnik Dragutin Miočić.
Inače, prostor Škulića glavice veličine desetak hektara, sastavni je dio buduće ražanačke gospodarsko-zanatske zone Vukovac. Ona bi po svim planovima općinskog vodstva trebala sa svim svojim resursima zaživjeti tijekom ove 2011. godine. S obzirom na to da je urbanistički plan uređenja prošao javnu raspravu i da ga je kao takvog prihvatilo Općinsko vijeće, u Općini se nadaju da će već uskoro dobiti i građevinsku dozvolu. U ovaj projekt koji će ubuduće biti svojevrsni zamašnjak daljnjeg razvoja ove podvelebitske općine, Ministarstvo gospodarstva RH investirat će određena sredstva.
– Poznato je da je zemljište Škulića glavice i čitave zone Vukovac u vlasništvu Republike Hrvatske, to jest u posjedu Hrvatskih šuma, Šumarije Zadar. Mi smo prije par godina Državnom uredu za raspolaganje državnom imovinom podnijeli zamolbu da nam se navedeno zemljište dodijeli na korištenje. Obećano nam je da će se i to pitanje riješiti već uskoro i mi ćemo tada isti taj teren privesti svrsi na opće zadovoljstvo naše Općine, Zadarske županije i Republike Hrvatske u cjelini, a sigurno na najveće zadovoljstvo 50-ak potencijalnih ulagača, koji čekaju da investiraju u razne projekte u zoni Vukovac, kaže Miočić.