Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Pozdrav Vladi s Pozdrava suncu, novi prosvjed u subotu

08.03.2011. 23:00
Pozdrav Vladi s Pozdrava suncu, novi prosvjed u subotu


Školarine, ZERP, PDV, HEP, Zdravstvo, Mito i korupcija samo su neki od napisanih letaka koje su nezadovoljni građani večeras nalijepili na stup srama na zadarskom forumu. Papiri su bili spremni za sve one koji su željeli navesti loše poteze za koje smatraju da je Vlada, a organizatori su ih postavili želeći pružiti svima mogućnost da kažu svoje mišljenje.
– Ne možemo se usuglasiti oko svega i na ovaj način željeli smo pružiti priliku svima da kažu što misle, pojasnili su organizatori koji su novim prosvjedom, dodali su, željeli pokazati kako je Vlada tu zbog građana, a ne građani zbog Vlade.
Kao i prošle subote prosvjed je započet na Narodnom trgu, gdje su građani u 18 sati uz zviždanje i lupanje žlicama po praznim tanjurima krenuli u iskazivanje iskazivali svog nezadovoljstva sa stanjem u državi. Usprkos hladnom vremenu i buri Zadrani su se ovom prosvjedu odlučili odazvati u još većem broju pa je tako, početno od par stotina, brojka prosvjednika u mimohodu Kalelargom narasla na najmanje njih 400.
– Jaco, ako imaš imalo zdrave pameti, raspiši izbore odmah i prekini ovu agoniju! -poručila je jedna građanka preko megafona.
Medijima se obratio i građanin koji se predstavio kao hrvatski branitelj:
– Ovo nije Facebook generacija i ja nisam odrastao uz Facebook. Imam 61 godinu, hrvatski sam branitelj, imam dvije tisuće i osamsto kuna mirovine u koju sam otišao 2003. godine i s toliko novca živim sa suprugom i nezaposlenim sinom, kazao je govornik dodajući i to kako prosvjednici na prvom okupljanju u Zagrebu nisu bili huligani kako su nazvani na hrvatskoj televiziji:
– Huligani su oni lopovi koji su opljačkali državu! Zato tražim u ime svih prosvjednika koji su na prvom danu prosvjeda u zagrebu proglašeni huliganima, da se vaša kuća očituje i javno da ispriku, poručio je govornik HRT-u.
I ovom prilikom prosvjednici su si dali oduška u pisanju transparenata pa je tako osvanuo i onaj koji se tiče Jadranke i njezine pritužbe da ju napadaju što je žena.
“Jaco, ne mrze te zato što si žena, nego zato što nisi čovik!” – poručili su prosvjednici. Bilo je tu i uputa „Molimo, ne hranite saborske zastupnike” ali i iskazivanja stavova o zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji.
Nakon Foruma i pisanja prigovora na stup srama prosvjednici su se uputili do Pozdrava suncu gdje su uputili novi „Pozdrav vladi”, pa će tako ova svjetska atrakcija osim po plesu i modnim revijama biti zapamćena i po nečemu drugome. Znakovito, kao i na početku prosvjeda, prolazeći Kalelargom, prosvjednici su masovno skandirali „Bando lopovska”, a pri povratku na glavni trg na vratima poglavarstva zapalili su i crvene lumine. Prosvjed je nakon sat i dvadeset minuta šetnje zaključen skandiranjem datuma novog prosvjeda „Subota u podne!”