Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Više sreće, a manje kikseva s pjesnicima

08.03.2011. 23:00
Više sreće, a manje kikseva s pjesnicima


Čini nam se da Zadrani igraju još uvijek s velikom rezervom pogotovo u napadačkom segmentu. Ako ponove utakmicu iz Vinkovaca, ili prvo poluvrijeme protiv Hajduka, lako bi se moglo dogoditi da se iz metropole vrate s punim plijenom, iako ni bod nikako ne bi bio loš


“U ribara mokre gaće, za večeru ne zna šta će”. Tako bi se ukratko mogla opisati Zadrova “putešestvija” prošloga vikenda u Stanovima. Iako su većim dijelom bili bolji od Hajduka, Zadrani su doživjeli, mogli bi čak reći, i uvjerljiv poraz na svom travnjaku. Žal, naravno da ostaje, bez obzira što se radi o velikim sportskim prijateljima, Zadru i Hajduku. Ali, ljepše bi nekako bilo, pobijediti, pa ostati prijatelj. U svako slučaju ostat će zabilježeno da Hajduk tijekom 90 minuta nije stvorio niti jednu stopostotnu priliku, a da je pobijedio 0:2. Za tako nešto, a to logika nalaže, Zadar je morao napraviti barem dvije kardinalne pogreške. I napravio ih je, posvjedočit će svi očevici.
Kobna dekoncentracija
Puno razglabati i elaborirati o toj utakmici bilo bi suvišno. Žal za bodovima je tim veća kada se zna da splitski “bili” tijekom prvih 45 minuta nisu ni primirisali golu Zadra. A Zebićevi izabranici su najmanje dvaput opasno priprijetili Subašiću. Čak i u lošem Zadrovu drugom dijelu Franko Bilaver je imao prigodu dovesti Zadar do izjednačenja. Momčad sa Stanova jednostavno mora prestati ovako kardinalno griješiti, a prema naprijed se ipak očekuje još probojnosti, i naravno efikasnosti. Jer ovoga proljeća u rubrici postignuti golovi svijetlji čista “nula”.
Idemo dalje po hrvatskim prvoligaškim travnjacima. Iznenađenje kola dogodilo se u Maksimiru gdje je Dinamo remizirao sa Slaven Belupom. Istini za volju griješio je u toj utakmici i sudac jer je poništio potpuno regularan gol “modrih”. A Vaha je bio vrlo nervozan, trenera sa suparničke klupe nazavao je “đubretom”. Nakon pobjede Hajduka, a remijem Dinama, između Zagrepčana i Splićana razmak je opet smanjen na pet bodova. Evo nove prigode da se Hajduk uključi u borbu za naslov. Ali uz bitno poboljšanje igre što je glavni preduvjet. Trećeplasirani Split je ponovno pobijedio, ovoga puta je na svom terenu bio bolji od vinkovačke Cibalije i preskočio je na prvoligaškoj ljestvici. Split sada ima 33 boda, a Mršićeva momčad 31. Na petom mjestu je Inter koji je posve neočekivano poražen u Zaprešiću od sljedećeg Zadrova suparnika Zagreba. Pjesnici su s dva torpeda Jurendića bacili na koljena “žute iz predgrađa” i osvojili tri velika boda. Šestoplasirani Varaždin također je poražen i to na gostovanju kod Hrvatskog dragovoljca. Bila je to efikasna utakmica sa čak pet postignutih zgoditaka. Ovim trobodom dragovoljci su se malo primakli pretposljednoj Istri 1961 koja je ponovno stradala i to u Osijeku. Osječani su slavili 2:1. Na Šubićevcu nije bilo golova. Šibenik je nakon remija u Kranjevićevoj odigrao 0:0 sa Lokomotivom. Za kraj nam je još ostala utakmica na Kantridi. Pamić i njegova vojska iz Karlovca uspjela je u Rijeci sačuvati nedirnutu mrežu i osvojiti bod.
Pravac Kranjčevićeva
Zadrani će već u petak otvoriti 21. kolo Prve HNL i to gostovanjem u Kranjčevićevoj. Pjesnici su dobro započeli proljetni dio prvenstva osvojivši u dva susreta četiri boda. Domaći bod protiv Šibenika, pa gostujuća pobjeda protiv Intera, rezime je njihova dva proljetna nastupa. Time su preskočoli Zadar na prvoligaškoj ljestvici i sada su 11. s 25 bodova, jednim više od Zadrana. Čini nam se da Zadrani igraju još uvijek s velikom rezervom pogotovo u napadačkom segmentu. Ako ponove utakmicu iz Vinkovaca, ili prvo poluvrijeme protiv Hajduka, lako bi se moglo dogoditi da se iz metropole vrate s punim plijenom, iako ni bod nikako ne bi bio loš.
Derbi sljedećeg kola je onaj u Vinkovcima gdje Cibalia dočekuje lidera Dinamo. Mršićeva momčad nije krenula bajno u proljetni dio prvenstva i sigurno će protiv “modrih” tražiti iskupljenje. S druge strane Vahina momčad će dati sve od sebe ne bi li se iskupila za remi sa Belupom u Maksimiru. U svakom slučaju Splićani će pomno pratiti taj dvoboj. Još jedan derbi igra se u Splitu, i to gradski derbi. Hajduk na Poljudu dočekuje Split i to će svakako biti utakmica za nogometne sladokusce. Uostalom to je sudar drugoplasiranog i trećeplasiranog na ljestvici. Osijek je ponovno domaćin, u gradu na Dravi dočekat će Hrvatski dragovoljac. Osječani su favoriti, ali samo papirnati. Inter će u susjedstvo kod Lokomotive, a zna se da utakmice susjeda uvijek nude neizvjesnost. Neće biti ništa manje interesantno niti u Koprivnici gdje Slaven Belupo osokoljen remijem protiv Dinama dočekuje Rijeku kojoj nikako da krene. Za kraj idemo u grad na četiri rijeke gdje će Karlovac u utakmici protiv Varaždina tražiti nove bodove. U svakom slučaju puno neizvjesnih dvoboja, rekli bi odavno nije bilo ovako interesantnog kola.


 OZLJEDE VASILJA I GLUMCA




Nogometaši Zadra pripremaju se za petak kada će u Kranjčevićevoj tražiti bodove protiv “pjesnika”. Kao što je poznato napadač Zadra Želimir Terkeš i dalje je izvan terena i nikako da se oporavi od pomalo banalne ozljede palca. To je veliki hendikep, jer zna se što bi spremni Terkeš značio da igru napadačke linije Zebićeve momčadi. Čini se da ni tu nije kraj problemima s ozljedama. S treninga u ponedjeljak su travnjak šepajući ranije napustili Tomislav Glumac i Ivan Anton Vasilj. Nadajmo se da će se do petka ipak oporaviti i biti na dispoziciji Daliboru Zebiću.