Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Film o trudnoći i porodu zainteresirao samo dvije trudnice

Autor: Velimir Brkić

08.03.2013. 23:00
Film o trudnoći i porodu zainteresirao samo dvije trudnice

Foto: Velimir BRKIĆ



Europski sud za ljudska prava 2010. godine presudio je da svaka žena ima pravo izabrati okolnosti svoga poroda, odnosno gdje i uz koga će roditi, a da pri tome ima punu potporu sustava
Udruga Roda je u povodu Dana žena u Gradskoj knjižnici Biograd na Moru upriličila besplatnu projekciju dokumentarnog filma Lice poroda (The Face of Birth). Šteta, na projekciju filma u četvrtak navečer odazvalo se tek desetak Biograđana, među njima samo dvije trudnice.
– Riječ je o australskom dokumentarnom filmu koji pripovijeda o pet žena kroz čija se jedinstvena iskustva trudnoće i poroda propituju reproduktivna prava kroz pravo žene na odlučivanja o mjestu i načinu donošenja novog života na svijet, u uvodnom slovu je rekla Jelka Sipina, ravnateljica biogradske Gradske knjižnice.
Europski sud za ljudska prava 2010. godine presudio je da žena ima pravo izabrati okolnosti svoga poroda, odnosno gdje i uz koga će roditi, a da pri tome ima punu potporu sustava.
– Dan žena nastao je iz borbe za prava žena, a danas, više od stotinu godina kasnije, rodiljama se rutinski uskraćuje jedno od fundamentalnih ljudskih prava, nemaju pravo odlučiti kako će, pod kojim uvjetima i uz kakvu skrb roditi, rekla je.