Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Gimnazije odnijele pobjedu

Autor: Velimir Brkić

08.03.2013. 23:00
Gimnazije odnijele pobjedu

Foto: Velimir BRKIĆ



Šampioni prvih, trećih i četvrtih razreda su učenici Gimnazije Jurja Barakovića iz Zadra. Najbolje rezultate u kategoriji prvog razreda imao je Toni Demo, trećeg razreda Matea Brkić, a četvrtog razreda Karlo Plazina. Najbolja u kategoriji drugog razreda je Sara Vukša iz Gimnazije Vladimira Nazora


Na Županijskom natjecanju iz povijesti već tradicionalno održanom u Srednjoj školi Biograd na Moru sudjelovalo je 19 učenika u kategoriji pismene provjere i ekipa od dvoje učenika u kategoriji samostalnoga istraživačkog rada, dvostruko manje natjecatelja nego protekle godine.
Učenici iz kategorije pismene provjere bili su podijeljeni u četiri kategorije, po razredima. Šampioni prvih, trećih i četvrtih razreda su učenici Gimnazije Jurja Barakovića iz Zadra. Najbolje rezultate u kategoriji prvog razreda imao je Toni Demo mentora Željka Banđena, trećeg razreda Matea Brkić, također mentora Željka Banđena, a četvrtog razreda Karlo Plazina mentorice Mirjane Milković.
Šampion u kategoriji drugog razreda je Sara Vukša iz Gimnazije Vladimira Nazora iz Zadra, mentorica je Marina Gavran. U kategoriji samostalnoga istraživačkog rada pobijedila je ekipa Gimnazije Vladimira Nazora, Lujo Stanišić i Ante Lucin. Mentor je Igor Artić.
– Pobjednici svojih kategorija su ujedno i kandidati za Državno natjecanje, rekao je Elvis Čavić, predsjednik Županijskog povjerenstva.
Dodaje kako se čekaju rezultati na državnoj razini kad će se znati jesu li su po broju osvojenih bodova zadovoljili kriterije za Državno natjecanje. Učenike je pripremalo ukupno osam mentora.
Osim zadarskih gimnazija Juraj Baraković i Vladimir Nazor sudjelovali su učenici Srednje škole Knez Branimir iz Benkovca, Srednje škole Bartola Kašića iz Paga, Tehničke škole Zadar i Klasične gimnazije Ivan Pavao II. iz Zadra.
Na početku prigodnog programa hrvatsku himnu, uz klavirsku pratnju Petre Morožin, otpjevala je profesorica glazbenog odgoja Marija Blažević.
Učenici strukovnog odjeljenja kuhar-konobar svoje su goste počastili s fritulama koje se pripremili u školskoj kuhinji.
U prigodnom obraćanju prof. Marina Viduka, viša stručna suradnica u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Zadarske županije, naglasila je značaj ovog predmeta u odgoju i obrazovanju mladih, te pohvalila dosadašnje napore učenika i njihovih mentora koji su doveli do provjere znanja u županiji.
Povijest je svjedok vremena, svjetlo istine, život pamćenja, učiteljica života, glasnica starine, recitiran je najveći rimski govornik Ciceron.
– Jesmo li u životu što naučili iz povijesti? Je li ikad itko stao i pitao se koje smo pogreške napravili i možemo li ih ubuduće izbjeći?, zapitao se ravnatelj škole Ivica Kero.