Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Osposobljavanje voditelja intervencija za navođenje protupožarnih zrakoplova

Autor: Siniša Klarica

08.03.2013. 23:00
Osposobljavanje voditelja intervencija za navođenje protupožarnih zrakoplova

Foto: Siniša KLARICA



Jučer je u 93. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO u vojarni Zemunik provedeno osposobljavanje voditelja intervencija za navođenje protupožarnih zrakoplova. U stručnom programu osposobljavanja sudjelovali su vatrogasni zapovjednici vatrogasnih zajednica Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije te Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS). Tijekom godine planirana su još tri ciklusa stručnog osposobljavanja županijskih vatrogasnih zapovjednika i zapovjednika javnih vatrogasnih postrojbi te dobrovoljnih vatrogasnih društava čime će se sveukupno osposobiti 150-ak vatrogasnih voditelja za navođenje protupožarnih zrakoplova Canadair CL-415, Airtractora AT-802 i helikoptera MI-8 MTV.
Obraćajući se polaznicima načelnik stožera HRZ-a brigadir Miroslav Kovač istaknuo je da je ovo prvi verificirani stručni oblik osposobljavanja neposrednih rukovoditelja gašenja požara kojim se želi poboljšati sustav vođenja i zapovijedanja te unaprijediti koordinacija zemaljskih i zračnih snaga u gašenju požara.
Ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić ukazao je na značaj pokrenutog programa stručnog osposobljavanja za područje cijele RH-a gdje su zajednički radili stručni timovi DUZS-a, Hrvatske vatrogasne zajednice i Oružanih snaga RH-a.