17 °C
Online izdanje
Nedjelja, 25.lipnja 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Događaji
RSS feed
Današnji broj
Događaji
Povratak
Žene u Hrvatskoj i EU 59 dana godišnje rade besplatno
Piše: Nives Rogoznica
Ulaskom u EU mogla bi se promijeniti samo dostupnost poslova, te bi se moglo dogoditi da visoko kvalificirane žene rade poslove niže složenosti to jest slabije plaćene poslove, upozorila je Irena Devčić
Foto: Vedran SITNICA
Irena Devčić, potpredsjednica ŽO HSS-a Zadarske županije i čelnica županijske Asocijacije žena HSS-a "Hrvatsko srce"

Borba za jednakost nam je potrebna dok god se rodna ravnopravnost smatra ideologijom. Još uvijek nam je potreban feminizam. Feminizam je pokret za izjednačenje žene s muškarcem u radnim pravima i socijalnom položaju. Feminizam ne govori o demaskuliziranju muškaraca u društvu, feminizam nije rat spolova. Riječ je o pravednosti i razumijevanju, o davanju zasluženog priznanja ženama da ih se cijeni kao jednake članove društva. Problem je u tome što je seksizam sastavni dio naših života u tolikoj mjeri da ga nije lako vidjeti, već se uzima zdravo za gotovo, kao prikaz stvari kakve jesu ili kao nešto prirodno. Ako smatrate da su muškarci i žene jednako vrijedna ljudska bića, i vi ste feminist, a ako niste, onda morate moći pogledati u oči svoju ženu, majku, kćer ili sestru i reći joj da je manje vrijedna samo zato što je rođena kao žena, poručila je Irena Devčić, potpredsjednica ŽO HSS-a Zadarske županije i čelnica županijske Asocijacije žena HSS-a "Hrvatsko srce" na konferenciji za novinare održanoj u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena.

- U Hrvatskoj su najviše ugrožena ekonomska prava žena. Nezaposlenih je žena više nego muškaraca, kao što ih više radi na crno, a manje su plaćene ili rade mjesecima bez plaće. Ulaskom u EU mogla bi se promijeniti samo dostupnost poslova, te bi se moglo dogoditi da visokokvalificirane žene rade poslove niže složenosti to jest slabije plaćene poslove. Naše žene, kao i one u EU, godišnje rade 59 dana besplatno. Toliko su manje plaćene za iste poslove od svojih muških kolega. To je vidljivo i iz podataka iz posljednjeg Popisa stanovništva gdje stoji da je prosječna mjesečna bruto plaća zaposlenih u pravnim osobama za žene 7.223 kuna, a za muškarce 8.044 kuna, iako pokazatelji govore kako je u tim sektorima više žena nego muškaraca s visokim obrazovanjem, istaknula je Devčić napominjući kako kronični nedostatak žena u politici ne začuđuje s obzirom na to da je žena u političkom ringu diskriminirana i izložena vrijeđanju.

Trenutno nema komentara

Komentiranje više nije dostupno
Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr