Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

I Zadar je na ruti austrijske kulture

08.03.2017. 23:00
I Zadar je na ruti austrijske kulture


Ova je izložba, nakon Osijeka, Zagreba i Rijeke došla i u Zadar te je dio kulturnog programa koji se priprema u ovoj godini, godini kulturne razmjene između Austrije i Hrvatske pod sloganom – Zajedno u kulturi. Krajem 80-tih godina 20. stoljeća u zemljama Srednje, Istočne i Južne Europe, osnovane su austrijske knjižnice na inicijativu kulturno- političkog sektora Saveznog ministarstva za europske i međunarodne poslove. Prva knjižnica osnovana je 1986. godine kao Austrijska čitaonica u Krakovu. Od tada je otvoreno ukupno 65 austrijskih knjižnica u 28 zemalja, a u 2013. godini i u Zadru – rekla je jučer prigodom otvorenja izložbe – Austrijske knjižnice u inozemstvu dr.sc. Anita Pavić Pintarić, izvanredna profesorica Odjela za germanistiku Sveučilišta u Zadru. Izložbu je trebao otvoriti autor – Siniša Petković iz Austrijske čitaonice Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku, no on je bio spriječen u dolasku.
Izložba je otvorena i postavljena u ostakljenom hodniku ispred Svečane dvorane Sveučilišta tako da je mogu razgledati ne samo studenti, nastavnici i profesori zadarskog sveučilišta, već i oni koji dođu na sveučilište bilo kojim poslom ili prigodom.
Više detalja o samoj izložbi dale su studentice Odjela za germanistiku i demonstratorice u Austrijskoj knjižnici dr. Alois Mock – Viktorija Capek i Nikolina Brala koje su pojasnile kako je knjižnica, koja nosi Mockovo ime, u Zadru svečano otvorena 1. srpnja prije četiri godine u povodu pristupanja RH Europskoj uniji.
– U knjižnici se danas nalazi oko 2.500 knjiga i audio-vizualnih materijala koje stručno obrađuje Sveučilišna knjižnica. Uz potporu Odjela za germanistiku, u knjižnici rade studenti demonstratori koji obavljaju poslove posuđivanja knjiga te organizacije različitih aktivnosti, a pri tome im pomaže i austrijski ugovorni lektor. Snagu i posebnost ove knjižnice čine upravo studenti sa svojim kreativnim potencijalom. U ove nepune četiri godine postojanja, tradicionalno sudjelujemo u manifestaciji Zadar čita, organiziramo Književni natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola te prigodne radionice u povodu obilježavanja raznih obljetnica i jubileja – rekla je Capek.
Na otvorenju ove izložbe moglo se čuti kako su austrijske knjižnice u inozemstvu veliki projekt s više od tisuću manifestacija godišnje koje obuhvaćaju gostovanja austrijskih književnika, filmske večeri, predavanja, radionice, seminare s više od stotinu tisuća posjetitelja. Zajednički fond sadrži oko 400 tisuća svezaka koji godišnje koristi oko 350 tisuća korisnika.