Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Javni prostor ne smije biti ekskluzivno muški

08.03.2017. 23:00
Javni prostor ne smije biti ekskluzivno muški


Zadarski SDP-ovci Međunarodni dan žena obilježili su među ostalim i maršom nazvanim “Marš žena za prava žena” od Perivoja slave do Trga pet bunara preko Kalelarge i Narodnog trga noseći transparent s natpisom “Dosta je demokracije bez žena”.
Marš su inicirale članice Foruma žena SDP-a Zadar u kojem je sudjelovala i Sabina Glasovac, predsjednica GO SDP Zadar i kandidatkinja za gradonačelnicu. 
– Sabinina kandidatura ove nam je godine posebna motivacija. Prvo smo mapirale tvornice koje su nestale u vrtlogu privatizacije i pretvorbe, a u njima je prije Domovinskog rata radilo 11.000 ljudi. Prisjetili smo se radnika i radnica koji su radili u tim tvornicama i tako prehranjivali svoje obitelji te gradili ovaj grad. Zatim smo imali izložbu u galeriji ZadArt gdje smo izložili fotografije 15 zaslužnih Zadranki, žena koje su svojim životima obogatile ovaj grad, učinile ga boljim i ženskim, a nisu, što se tiče gradskih otaca, zaslužile mjesto u gradskom javnom prostoru, rekla je Vedrana Mišković, potpredsjednica Foruma žena SDP-a Zadar dodajući kako su na taj način pokazale da javni prostor ne smije biti ekskluzivno muški.
– Žene moraju imati pola neba, pola Zemlje, pola vlasti, poručila je Mišković podsjećajući kako su se žene SDP-a pridružile maršu koji je organiziran i u drugim dijelovima Hrvatske u želji da pokažu kako će se i dalje boriti za zaštitu ljudskih prava i sustav u kojemu će se moći dostojanstveno živjeti od svog rada i samostalno odlučivati o svom tijelu.