Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Članice udruge “Žene s osmijehom” posjetile komunu Cenacolo

08.04.2012. 22:00
Članice udruge “Žene s osmijehom”  posjetile komunu Cenacolo


Udruga  “Žene s osmijehom” iz Sv.  Filipa i Jakova, koja okuplja  volonterke čije se osnovno  djelovanje temelji na pomaganju ljudima u potrebi, proveli su Uskrsnu subotu sa  štićenicima bratovštine sv.  Nikole zajednice “Cenacolo”, komune za liječenje ovisnosti u Jankolovici pokraj  Biograda na Moru.
– Nakon božićnog darivanja hrane i kućnih potrepština tijekom ove posjete donirali smo novčana sredstva  za kupnju nove pumpe za  vodu. Pumpa je za bušotinu  iz kojeg se komuna opskrbljuje s pitkom vodom, kazala je Miluška Zelantov, predsjednica udruge.
Sredstva su prikupili prije  mjesec dana u povodu  Međunarodnog dana žena,  na spektakularnoj humanitarno-nagradno-gasto-glazbeno-plesnoj manifestaciji u  restoranu Rene na katu Bure  centra u Biogradu na Moru.
– Sve članice već uobičajeno su dale svoj velik doprinos. Ipak bez dobrih ljudi  to ne bi bilo moguće. S nama  su u posjeti komuni tako i  jedni od biogradskih dobrotvora, ugostitelji Tonči Šangulin i Siniša Rudić, govori  Milišku nabrajajući pritom i  ostale hvalevrijedne sponzore i donatore poput filipjanske turističke Udruge “Napredak”, direktoricu AGMAR d.o.o. Zagreb Đurđicu  Kelečić, Grad Biograd na Moru, Općinu Sv. Filip i Jakov i  druge.
S njima je bio i Tomislav  Tokić iz Biograda, otac dvoje  bivših ovisnika, danas sasvim izliječenih.
– U zajednici nema televizije, radija i interneta, ne puši se i ne pije. Život je  jednostavan, ali bogat. Živi  se konkretna molitva utemeljena na iskrenom prijateljstvu. U velikoj školi Cenacolo učimo voljeti i živjeti  život, naglasio je jedan od  trenutno 19 štićenika u Jankolovici, dodajući kako se  Zajednica financijski uzdržava sama svojim radom i  Božjom providnošću.
Boravak u jankolovačkoj  komuni imao je i gospodarski efekt. Osim dogovorene suradnje pri prodajnoj prezentaciji njihovih unikatnih  suvenira, Siniša Rudić i  Tonči Šangulin načelno su  dogovorili ljetni otkup poljoprivrednih proizvoda iz  eko vrta bratovštine “Cenacolo”.
– Slušajući životnu kalvariju donedavno izgubljenih  mladih ljudi koji su tijekom  boravka u zajednici pronašli  sami sebe, radost te smisao  života, čovjek se jednostavno ispuni s obiljem Božjeg  blagoslova, radosti Duha  Svetoga, mira i ljubavi, naglasila je vrijedna članica  udruge Antonia Mikas, bivša  Miss sela Zadarske županije.